Vitaminele. Sursele si importanta lor pentru organism.
Ea a fost extrasa initial din tarate de orz decorticat. Fie ca sunt sintetizate de bacterii sau mucegaiuri, de vegetale, vitaminele sunt preluate ca atare din alimente. Vitaminele mai pot ajunge in organism si sub forma de provitamine, substante inactive care in organism se transforma in vitamine active.
Iata mai jos cateva lucruri importante de stiut despre vitamine, sursele acestora, importanta lor pentru organism si afectiunile care necesita un aport crescut de vitamine:
Vitamina A(retinolul)
Se gaseste in: ficatul de peste, patrunjel, ficat, salata verde, patrunjel, unt, lapte, oua, morcovi, usturoi, galbenus de ou, caise, rosii, ardei gras, pepene, cirese, prune, branzeturi.
Este importanta pentru: ochi, in crestere la copii, apara organismul de infectii digestive si respiratorii, mentine integritatea tesuturilor(piele, mucoase, schelet).
Necesar crescut in: infectii, astenie de primavara, intoxicatii.
Doza zilnica necesara de vitamina A este de 5000- 8000UI.
Vitamina B complex(b1-tiamina, B2 riboflavina, B6- piridoxina, B12- ciancobalamina)
Se gaseste in:cereale nedecorticate, ficat, peste, carne de porc, oua, lapte, cartofi, drojdie de bere, mazare verde, spanac, patrunjel, germeni de grau, bors.
Este importanta pentru: metabolismul energetic, nervi si activitate nervoasa, respiratie celulara, crestere, favorizeaza formarea globulelor rosii, reduce crampele.
Necesar crescut in: convalescenta, depresii, suprasolicitare psihica si nervoasa, caderea parului.
Vitamina C(acidul ascorbic)
Se gaseste in: fructe si legume proaspete, varza, patrunjel, morcovi, cartofi, marar, ardei gras, conopida, nap.
Importanta pentru: metabolismul celular, sistemul de aparare al organismului, formarea sangelui, vindecarea ranilor, impiedica heoragia, previne anemia, creste pofta de mancare, mareste rezistenta organismului, fata de efectul toxic al anumitor medicamente sau substante chimice din mediul inconjurator(plumb, benzen, mercur).
Necesar crescut in: epidemii de gripa, pericol de infectii, infectii, zone puternic poluate.
Vitamina D(colecalciferolul)
Se gaseste in: ulei de peste, oua, lapte, galbenus de ou, frisca, ciuperci, cereale.
Importanta pentru: intervine in absorbtia calciului si fixarea lui pe matricea osoasa, ajuta la functionarea unor glande cu secretie interna: hipofiza, paratiroidele, tiroida.
Necesar crescut in: perioadele de fixare a calciului, raceli cronice repetate, fracturi, tulburari metabolice ale calciului si fosforului.
Atentie! Vitamina D in exces,poate duce la demineralizarea oaselor.
Vitamina E(tocoferolul)
Se gaseste in:oua, ficat, germeni de cereale, leguminoase uscate, ulei de floarea soarelui, ulei de soia, ulei de germeni de porumb, paine uscata, painea intermediara si neagra.
Importanta pentru: un rol foarte important il are in procesul de reproducere- se mai numeste si “vitamina fertilitatii”, in dezvoltarea embrionului, in functionalitatea tesutului muscular si nervos, are o influenta pozitiva asupra metabolismului general.
Necesar crescut in: ateroscleroza iminenta
Doza zilnica recomandata se situeaza intre 10 si 20 mg.
Vitamina H
Se gaseste in: tarate de grau, drojdie de bere, lapte, galbenus de ou.
Importanta pentru: are efecte foarte bune in cresterea parului si pentru sanatatea pielii in general, foarte folositoare in tratamentul acneei.
Necesar crescut in: -
Vitamina K(filochinona)
Se gaseste in :faina de peste si ficat de peste, lapte, oua, carne, spanac, urzici, salata verde, mazare, loboda, leustean, ceapa verde, rosii.
Importanta in: coagularea sangelui, impiedica hemoragiile, are un rol important la nivelul ficatului.
Necesar crescut in: atunci cand se fac spontan echimoze subcutanate, hemoragii.
Vitamina PP:
Se gaseste in: struguri, citrice, ardei gras, plante cu frunze verzi, organe de vita, drojdie de bere, ciuperci.
Importanta in: functionarea optima a celulelor mai ales pentru peretii capilarelor(cele mai fine vase de sange)
Necesar crescut: -
Vitamina E- vitamina tineretii si a sanatatii
Vitamina E sau vitamina care pastreaza tineretea, este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali. Aceasta vitamina protejeaza organi ...
5 alimente care ne ajuta sa ne detoxifiem dupa sarbatori
Studiile arata ca toxinele din organism sunt cele care incetinesc metabolismul si impiedica eliminarea grasimilor, favorizand aparitia bolilor. Elimin ...
Ce faina sa alegem? Ce paine este mai buna?
Avand in vedere ca faina reprezinta o sursa importanta de carbohidrati si energie, ea trebuie sa se regaseasca zilnic in alimentatia noastra. Pe piata ...
Uleiul in bucatarie. Pe care ulei ar trebui sa-l alegem?
Fie ca il folosim la prajit ori in salate, alegerea uleiului este extrem de importanta. Nutritionistii sunt de parere ca atunci cand gatim tre ...
COMENTARIUL TAU
* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate
- Top citiri
- Top recomandari
Caderea parului de multe ori se produce din cauza faptului ca lipsesc anumiti nutrienti si vitamine care sa ajute la asa ceva.
Pe langa suplimente sunt bune si mastile impotriva caderii parului.
Folixin ati incercat pentru stoparea caderii parului?
Lipsa de vitamine poate sa duca la tot felul de complicatii inclusiv la caderea in exces a parului.