Ce faina sa alegem? Ce paine este mai buna?
Avand in vedere ca faina reprezinta o sursa importanta de carbohidrati si energie, ea trebuie sa se regaseasca zilnic in alimentatia noastra. Pe piata, gasim insa, pe langa clasica faina alba si alte tipuri de faina. Faina integrala de grau, faina de secara, de hrisca, de soia, quinoa, porumb, migdale, porumb sau orez. Pe care sa o alegem?
Faina alba
Este cel mai utilizat tip de faina. Aproape ca nu exista gospodina care sa nu aiba o punga de faina alba in casa. Din pacate, faina alba nu este si o alegere prea buna. Vine cu un aport mare de carbohidrati(amidon), care influenteaza nivelul glucozei din sange, al insulinei si al altor hormoni. Consumata timp indelungat in cantitate mare, poate duce la lipsa de energie, obezitate, rezistenta la insulina si diabet.
Faina integrala de grau
Daca o luam in comparatie cu cea alba, faina din grau integral are un continut mult mai ridicat de fibre dar si de vitamine(B1, B2, B6, B7, B9, B12, E). Fibrele sunt foarte pretioase, avand multe beneficii pentru organism: garanteaza o digestie mai buna, curata tractul digestiv si asigura o flora intestinala mai sanatoasa. Reduc nivelul colesterolului si reprezinta un remediu foarte eficient impotriva constipatiei. Painea din faina integrala este o alegere corecta!
Faina de secara
Faina de secara este o faina superioara din punct de vedere nutritional celei din grau. Secara este bogata in magneziu, un mineral extrem de important care are actiune impotriva enzimelor implicate in procesul de utilizare a glucozei de catre organism si a secretiei de insulina. De aceea, painea facuta din secara este mult mai indicata decat painea din faina alba, integrala sau graham.
Faina de quinoa
Este in primul rand o faina fara gluten. Apoi quinoa contine calciu, fibre, multe proteine, aminoacizi esentiali, in mod deosebit lizina(atat de necesara pentru cresterea si refacerea tesuturilor) si carbohidrati. Quinoa era numita de catre incasi" cereal- mama".
Faina de soia
Contine vitaminele A, B2, B5, B6, C, DE si minerale si se floseste impreuna cu faina de grau la prepararea painii. Este mai saraca in zaharuri si de aceea painea rezultata din aceasta combinatie este preferata de diabetici. Faina de hrisca Are un continut mare de minerale(fier, zinc, seleniu) si de proteine. Faina de hrisca da un gust foarte bun preparatelor datorita gustului sau deosebit.
Faina de migdale
Migdalele sunt bogate in proteine, minerale si fibre. Faina de migdale este foarte des intrebuintata la prepararea prajiturilor, in special a prajiturilor Macarons, atat de iubite de copii.
Sfat: Pentru ca aportul nutritiv sa fie unul cat mai diversificat, incercati cat mai multe tipuri de faina. Dar, preferati varianta painii facuta din faina integrala de grau in locul celei facute din faina alba!
Foto: www.visitscotland.com
Faina alba
Este cel mai utilizat tip de faina. Aproape ca nu exista gospodina care sa nu aiba o punga de faina alba in casa. Din pacate, faina alba nu este si o alegere prea buna. Vine cu un aport mare de carbohidrati(amidon), care influenteaza nivelul glucozei din sange, al insulinei si al altor hormoni. Consumata timp indelungat in cantitate mare, poate duce la lipsa de energie, obezitate, rezistenta la insulina si diabet.
Faina integrala de grau
Daca o luam in comparatie cu cea alba, faina din grau integral are un continut mult mai ridicat de fibre dar si de vitamine(B1, B2, B6, B7, B9, B12, E). Fibrele sunt foarte pretioase, avand multe beneficii pentru organism: garanteaza o digestie mai buna, curata tractul digestiv si asigura o flora intestinala mai sanatoasa. Reduc nivelul colesterolului si reprezinta un remediu foarte eficient impotriva constipatiei. Painea din faina integrala este o alegere corecta!
Faina de secara
Faina de secara este o faina superioara din punct de vedere nutritional celei din grau. Secara este bogata in magneziu, un mineral extrem de important care are actiune impotriva enzimelor implicate in procesul de utilizare a glucozei de catre organism si a secretiei de insulina. De aceea, painea facuta din secara este mult mai indicata decat painea din faina alba, integrala sau graham.
Faina de quinoa
Este in primul rand o faina fara gluten. Apoi quinoa contine calciu, fibre, multe proteine, aminoacizi esentiali, in mod deosebit lizina(atat de necesara pentru cresterea si refacerea tesuturilor) si carbohidrati. Quinoa era numita de catre incasi" cereal- mama".
Faina de soia
Contine vitaminele A, B2, B5, B6, C, DE si minerale si se floseste impreuna cu faina de grau la prepararea painii. Este mai saraca in zaharuri si de aceea painea rezultata din aceasta combinatie este preferata de diabetici. Faina de hrisca Are un continut mare de minerale(fier, zinc, seleniu) si de proteine. Faina de hrisca da un gust foarte bun preparatelor datorita gustului sau deosebit.
Faina de migdale
Migdalele sunt bogate in proteine, minerale si fibre. Faina de migdale este foarte des intrebuintata la prepararea prajiturilor, in special a prajiturilor Macarons, atat de iubite de copii.
Sfat: Pentru ca aportul nutritiv sa fie unul cat mai diversificat, incercati cat mai multe tipuri de faina. Dar, preferati varianta painii facuta din faina integrala de grau in locul celei facute din faina alba!
Foto: www.visitscotland.com
Citeşte mai multe despre:
ce faina sa alegem, ce paine este mai buna, painea din faina integrala, faina de quinoa, faina de migdale, faina de hrisca, faina de secara
Alte articole din NUTRITIE
Vitamina E- vitamina tineretii si a sanatatii
Vitamina E sau vitamina care pastreaza tineretea, este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali. Aceasta vitamina protejeaza organi ...
5 alimente care ne ajuta sa ne detoxifiem dupa sarbatori
Studiile arata ca toxinele din organism sunt cele care incetinesc metabolismul si impiedica eliminarea grasimilor, favorizand aparitia bolilor. Elimin ...
Uleiul in bucatarie. Pe care ulei ar trebui sa-l alegem?
Fie ca il folosim la prajit ori in salate, alegerea uleiului este extrem de importanta. Nutritionistii sunt de parere ca atunci cand gatim tre ...
Beneficiile nutritionale ale uleiului de argan. Arma secreta pentru cei ce vor sa slabeasca...
Uleiul de argan extras din nucile arborelui de argan care se gaseste in Maroc, a inceput sa fie cunoscut in intreaga lume pentru virtutiile&nb ...
COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza
COMENTARIUL TAU
* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate
- Top citiri
- Top recomandari
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.