Calciul - cel mai important mineral pentru sanatatea noastra
aprox. 98% din cantitatea de calciu din organism se afla depozitata in oase. Pe parcursul vietii, tesutul osos se reinnoieste permanent. Dar pe masura ce anii trec, aceasta reinnoire incepe sa sufere modificari: astfel ca ritmul cu care se distruge tesutul osos incepe sa fie mai rapid decat cel de reinnoire. Asa apare osteoporoza, durerile de spate si alte neplaceri ce au legatura cu sanatatea oaselor.
Incetinirea procesului de reinnoire incepe in jurul varstei de 30 de ani, observandu-se insa o accelerare la femeile care au intrat la menopauza mai devreme, datorita deficitului hormonal.
Un alt factor care accelereaza acest proces de reinoire il reprezinta alimentatia saraca in alimente care contin calciu. In schimb o dieta echilibrata ce furnizeaza organismului cantitatea necesara de calciu si vitamina D(vitamina care fixeaza calciul in oase) poate preveni fragilizarea osoasa. Surse importante de vitamina D sunt : soarele, carnea de vita, pui sau peste, ficat, galbenus de ou, unt, etc.
Dar calciul nu este pretios doar pentru oase ci si pentru sanatatea dintilor.
Calciul mai joaca un rol important si pentru coagularea sangelui(impreuna cu vitamina K), in reglarea activitatii nervoase si musculare, in reglarea enzimatica, in mentinerea unei tensiuni arteriale optime, in reglarea nivelului hormonal, etc.
Atentie! Daca consumati cafea sau fumati, absorbtia de calciu scade semnificativ!
Cele mai bune surse de calciu sunt:
Sardinele. 2 conserve de sardine cu tot cu oase(200g), furnizeaza necesarul de calciu zilnic la un adult.
1 cana cu lapte = 300mg de calciu
1 iaurt = 150mg de calciu
4 portocale = 200mg de calciu
100g de migdale = 240mg de calciu
100g morcovi = 50mg de calciu
100g varza = 50mg de calciu
1 ceasca de inghetata = 200mg de calciu
1 ceasca de broccoli = 90mg de calciu
10 smochine uscate = 270mg de calciu
1 ceasca de spanac = 240mg de calciu
De cat calciu avem nevoie in fiecare zi:
Copii intre 0- 1 an = 400-600mg zilnic
Copii intre 1- 3 ani = 500- 700 mg zilnic
Copii intre 4- 9 ani = 800mg zilnic
Tineri intre 9- 20 ani = 1300mg
Adulti intre 20- 50 ani = 1000mg zilnic
Adulti peste 50 de ani = 1200mg zilnic
Femei gravide si care alapteaza = 1500mg
Vitamina E- vitamina tineretii si a sanatatii
Vitamina E sau vitamina care pastreaza tineretea, este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali. Aceasta vitamina protejeaza organi ...
5 alimente care ne ajuta sa ne detoxifiem dupa sarbatori
Studiile arata ca toxinele din organism sunt cele care incetinesc metabolismul si impiedica eliminarea grasimilor, favorizand aparitia bolilor. Elimin ...
Ce faina sa alegem? Ce paine este mai buna?
Avand in vedere ca faina reprezinta o sursa importanta de carbohidrati si energie, ea trebuie sa se regaseasca zilnic in alimentatia noastra. Pe piata ...
Uleiul in bucatarie. Pe care ulei ar trebui sa-l alegem?
Fie ca il folosim la prajit ori in salate, alegerea uleiului este extrem de importanta. Nutritionistii sunt de parere ca atunci cand gatim tre ...
COMENTARIUL TAU
* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate
- Top citiri
- Top recomandari