Calciul - cel mai important mineral pentru sanatatea noastra

3916 afisari | 15 Decembrie 2009
Mihaela
 
Calciul - cel mai important mineral pentru sanatatea noastra 1
  Calciul este un mineral foarte important, indispensabil pentru sanatatea si rezistenta oaselor dar si pentru a avea un zambet stralucitor. Este poate elementul mineral cu cele mai multe functii in oraganism. De fapt importanta calciului pentru oase este atat de mare,

aprox. 98% din cantitatea de calciu din organism se afla depozitata in oase. Pe parcursul vietii, tesutul osos se reinnoieste permanent. Dar pe masura ce anii trec, aceasta reinnoire incepe sa sufere modificari: astfel ca ritmul cu care se distruge tesutul osos incepe sa fie mai rapid decat cel de reinnoire. Asa apare osteoporoza, durerile de spate si alte neplaceri ce au legatura cu sanatatea oaselor.

Incetinirea procesului de reinnoire incepe in jurul varstei de 30 de ani, observandu-se insa o accelerare la femeile care au intrat la menopauza mai devreme, datorita deficitului hormonal.

Un alt factor care accelereaza acest proces de reinoire il reprezinta alimentatia saraca in alimente care contin calciu. In schimb o dieta echilibrata ce furnizeaza organismului cantitatea necesara de calciu si vitamina D(vitamina care fixeaza calciul in oase) poate preveni fragilizarea osoasa. Surse importante de vitamina D sunt : soarele, carnea de vita, pui sau peste, ficat, galbenus de ou, unt, etc.

Dar calciul nu este pretios doar pentru oase ci si pentru sanatatea dintilor.

Calciul mai joaca un rol important si pentru coagularea sangelui(impreuna cu vitamina K), in reglarea activitatii nervoase si musculare, in reglarea enzimatica, in mentinerea unei tensiuni arteriale optime, in reglarea nivelului hormonal, etc.

Atentie! Daca consumati cafea sau fumati, absorbtia de calciu scade semnificativ!

 

Cele mai bune surse de calciu sunt:

 

Sardinele. 2 conserve de sardine cu tot cu oase(200g), furnizeaza necesarul de calciu zilnic la un adult.

1 cana cu lapte = 300mg de calciu

1 iaurt = 150mg de calciu

4 portocale = 200mg de calciu

100g de migdale = 240mg de calciu

100g morcovi = 50mg de calciu

100g varza = 50mg de calciu

1 ceasca de inghetata = 200mg de calciu

1 ceasca de broccoli = 90mg de calciu

10 smochine uscate = 270mg de calciu

1 ceasca de spanac = 240mg de calciu

 

De cat calciu avem nevoie in fiecare zi:

 

Copii intre 0- 1 an = 400-600mg zilnic

Copii intre 1- 3 ani = 500- 700 mg zilnic

Copii intre 4- 9 ani = 800mg zilnic

Tineri intre 9- 20 ani = 1300mg

Adulti intre 20- 50 ani = 1000mg zilnic

Adulti peste 50 de ani = 1200mg zilnic

Femei gravide si care alapteaza = 1500mg

 

 

 

 

 


 
Alte articole din NUTRITIE
Vitamina E- vitamina tineretii si a sanatatii

Vitamina E- vitamina tineretii si a sanatatii

Vitamina E sau vitamina care pastreaza tineretea, este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali. Aceasta vitamina protejeaza organi ...

5 alimente care ne ajuta sa ne detoxifiem dupa sarbatori

5 alimente care ne ajuta sa ne detoxifiem dupa sarbatori

Studiile arata ca toxinele din organism sunt cele care incetinesc metabolismul si impiedica eliminarea grasimilor, favorizand aparitia bolilor. Elimin ...

Ce faina sa alegem? Ce paine este mai buna?

Ce faina sa alegem? Ce paine este mai buna?

Avand in vedere ca faina reprezinta o sursa importanta de carbohidrati si energie, ea trebuie sa se regaseasca zilnic in alimentatia noastra. Pe piata ...

Uleiul in bucatarie. Pe care ulei ar trebui sa-l alegem?

Uleiul in bucatarie. Pe care ulei ar trebui sa-l alegem?

Fie ca il folosim la prajit ori in salate, alegerea uleiului este extrem de importanta. Nutritionistii sunt de parere ca atunci cand gatim tre ...

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza

COMENTARIUL TAU

D5CBA
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.