Andivele si proprietatile lor
Tehnica de obtinere a andivelor de salata ii apartine unui cultivator belgian care a descoperit acest lucru in secolul XIX.
Pentru a putea obtine andive de salata, se taie frunzele plantei, iar radacinile se pastreaza in locuri fara lumina. Din aceste tulpini care se tin la intuneric apar frunze noi, care datorita faptului ca nu au lumina, nu mai sunt foarte amare si au o culoare albicioasa, usor galbuie. Tara care cultiva cele mai multe andive este Franta.
Compozitia andivelor este una foarte pretioasa. Sunt bogate in minerale(fosfor, calciu, magneziu, fier, potasiu), vitamine(A,C si B), uleiuri volatile, acid ascorbic, polizaharide, caroten.
Datorita actiunii tonice, aperitive, diuretice si depurative, andivele sunt foarte indicate in curele de slabire si in diverse tratamente. Sunt foarte bune pentru ficat si vezica biliara. Recent, cercetatorii au descoperit si ca andivele au proprietati citostatice fiind recomandate in dietele bolnavilor de cancer.
Andivele trebuie sa fac parte si din alimentatia bolnavilor de gastrita, ulcer, hepatita, enterocolita sau diabet. Avand proprietati diuretice ajuta si la eliminarea edemelor.
Pentru sistemul nervos se foloseste cu succes sucul de andive care ajuta la calmarea nervilor.
Un amestec in parti egale de suc de andive, morcov, telina si patrunjel, face adevarate minuni pentru intarirea vederii mai ales la persoanele varstnice. Se bea minim 3 luni de zile cate 250 de ml din acest suc.
Pentru a-si pastra proprietatile se recomanda ca andivele sa fie preparate sub forma de salate. Prin fierbere, isi pierd o mare parte din proprietati.
Vitamina E- vitamina tineretii si a sanatatii
Vitamina E sau vitamina care pastreaza tineretea, este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali. Aceasta vitamina protejeaza organi ...
5 alimente care ne ajuta sa ne detoxifiem dupa sarbatori
Studiile arata ca toxinele din organism sunt cele care incetinesc metabolismul si impiedica eliminarea grasimilor, favorizand aparitia bolilor. Elimin ...
Ce faina sa alegem? Ce paine este mai buna?
Avand in vedere ca faina reprezinta o sursa importanta de carbohidrati si energie, ea trebuie sa se regaseasca zilnic in alimentatia noastra. Pe piata ...
Uleiul in bucatarie. Pe care ulei ar trebui sa-l alegem?
Fie ca il folosim la prajit ori in salate, alegerea uleiului este extrem de importanta. Nutritionistii sunt de parere ca atunci cand gatim tre ...
COMENTARIUL TAU
* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate
- Top citiri
- Top recomandari