Sanatatea copilului

Tusea la copii

Tusea la copii

Intalnim mai multe situatii pentru care un copil tuseste. De regula, tusea ca si febra este doar un mecanism de aparare al organismului care ajuta la curatarea cailor respiratorii. Uneori insa, daca pe langa tuse apar si probleme de respiratie si febra mare, lucrurile se complica. Tusea poate fi insotita si de alte simptome ca: ochi lacrimosi, febra, secretii nazale. De cele mai multe ori, tusea marcheaza inceputul unei afectiuni respiratorii.

Tusea insotita de febra si rinoreee. Daca febra nu este mare, acesta tuse este specifica racelii.

Laringita. Tusea care produce un zgomot ca un latrat este specifica laringitei. Laringita isi
citeste mai mult...
Cand febra e mare...

Cand febra e mare...

Febra este un mijloc natural de aparare si arata faptul ca organismul reactioneaza bine si incearca sa lupte impotriva unei infectii. Insa pentru ca lucrurile sa nu scape de sub control, trebuie urmarit cu atentie comportamentul copilului. Daca plange, daca mananca sau nu, daca se joaca... 

Trebuie sa te alarmezi atunci cand febra este peste 38 grade C la un copil mai mic de trei luni si mai mare de 39,2 grade C la un copil ce are peste trei luni.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa suni pediatrul. Apoi, iei urgent niste masuri pentru scaderea febrei.
Febra se masoara
citeste mai mult...
Rotavirusul

Rotavirusul

Inceputul infectiei, seamana cu o viroza respiratorie datorita febrei ridicate, cu o faringo- amigdalita, cu o rinita sau cu o otita medie. Dupa putin timp( cateva ore) apar diarea si varsaturile. Deshidratarea poate pune mari probleme si de aceea  se impune consultul medicului, mai ales in cazul bebelusilor.
Copiii ce au pana in 5 ani pot face forme severe la intrarea pentru prima oara in contact cu virusul. Cu timpul ei "se imprietenesc" cu el, capata imunitate si fac forme mult mai usoare.

Ce este rotavirusul?

Face parte din familia Reoviridae si este un virus care ataca peretii stomacului si ai
citeste mai mult...
Varsaturile la copii

Varsaturile la copii

Varsaturile se intalnesc foarte des la copii. In general stomacul are o reactie la mancare, dar uneori reactioneaza si la virusi ori la bacterii. Varsaturile, durerile abdominale sau starile de rau trebuie privite insa cu multa atentie, pentru ca ele pot sta la baza multor altor boli. 

La sugarii care vomita dupa fiecare masa, poate fi vorba de colici gastrice sau abdominale. Aceste probleme incep sa dispara dupa varsta de sase luni cand in alimentatia copilului incep sa fie introduse alimentele solide. 
Durerile abdominale si varsaturile pot avea insa legatura si cu o enterita. 
In urma unei cazaturi, poate fi vorba de
citeste mai mult...
Bronsita sau bronhopneumonia la copii

Bronsita sau bronhopneumonia la copii

 
Bronhiile continua caile respiratorii pana la plamani, unde se ramifica ca si ramurile unui copac. Bronhiile sunt captusite cu o mucoasa. Firisoarele de par din acesta mucoasa curata aerul inspirat de praf si de alte corpuri straine. Germenii patogeni care provoaca si racelile, in cazul in care apare bronsita maresc productia de mucoasa bronsica.



Prin tuse, copilul reuseste sa mai scape de acest mucus care este in plus.
Bronsita sau bronhopneumonia sunt deci imbolnaviri ale aparatului respirator care necesita  ingrijiri speciale. Cei mai predispusi sunt copiii de varsta mica care nu au inca o imunitate formata, iar bronhopneumonia apare indeosebi la
citeste mai mult...
Polipii nazali la copii

Polipii nazali la copii

Ce sunt polipii? Polipii sau vegetatiile adenoide sunt de fapt niste prelungiri ale mucoasei ce captuseste cavitatea nazala si sinusurile paranazale. Daca sunt mariti, polipii vor impiedica respiratia. Copiii care au polipi, respira cu gurita deschisa, lucru care ii va face mult mai sensibili la raceli.

Polipii inchid legatura dintre faringe si urechea mijlocie, lucru care provoaca tulburari respiratorii si impiedica scurgerea secretiilor nazale astfel determinand tulburari de auz si uneori otita. Copiii care au polipi nu se odihnesc prea bine noaptea, sforaie si din acest motiv dorm rau.

Atentie! Daca ajung la dimensiuni foarte mari, polipii pot determina deformari
citeste mai mult...
Calirea organismului la copii

Calirea organismului la copii

 
Ne dorim cu totii sa avem copii sanatosi. Ne este frica de boli mai ales cand copiii sunt mici si imunitatea lor abia se formeaza. Dar oare cum am putea sa-i ajutam? Cum am putea sa-i “calim”?
Prin “calirea” organismului se urmareste intarirea imunitatii, “fortificarea” organismului, pentru a rezista mai bine la imbolnaviri, iar daca totusi s-a imbolnavit sa suporte mai usor boala.



 De calire a organismului au nevoie, fara exceptie, toti copiii. De la sugarii sanatosi, la copiii distrofici sau slabiti in urma unor boli.
De ce avem nevoie pentru calirea organismului? In primul rand vom folosi factorii naturali de mediu:
citeste mai mult...
Scarlatina

Scarlatina

 
Scarlatina a devenit in zilele noastre o boala din ce in ce mai rara, mult mai inofensiva decat altadata, foarte rar avand complicatii. Streptococii (germenii scarlatinei) se trateaza in ziua de astazi foarte rapid si cu o eficienta maxima. Se administreaza  un antibiotic (penicilina), iar dupa primele trei zile de boala,



dispare si pericolul de contaminare. Perioada de incubatie la scarlatina este intre 2 si 7 zile. Daca copilul bolnav nu a fost tratat, el va purta luni de zile germenii in corp infectandu-i pe cei din jur.
 
Cum recunoastem boala.
 

Dupa perioada de incubatie 2-7 zile, temperatura corpului se ridica
citeste mai mult...
Astmul. Copilul astmatic.

Astmul. Copilul astmatic.

Mai intai apar alergiile. De fapt astmul este tot o forma de alergie, dar care devine din ce in ce mai grava. In urma unor statistici s-a constatat ca unul din 15 copii este astmatic,



 deja de la 3 ani si ca boala este mai frecventa la baieti decat la fetite. La o parte dinntre astmatici boala se manifesta ca o alergie.
Copilul astmatic are bronhiile foarte sensibile si mult mai predispuse la infectii decat ale altor copii sanatosi. Copilul poate reactiona ca la o inflamatie si la unele subsatante la care este alergic. Ce se intampla de fapt: se inflameaza mucoasa
citeste mai mult...
Varicela(varsat de vant)

Varicela(varsat de vant)

Varicela sau varsatul de vant este o boala a copilariei care apare “ca din zbor”. Cum se ia boala? Boala se ia atunci cand copiii intra in contact unii cu altii bolnavi, sau se ia pur si simplu din aer. Germenii patogeni apartin virusilor herpetici. Varicela este un raspuns la virusul Varicella Zoster, adica virusul responsabil si de zona zoster.



Drept urmare unii copii se pot inbolnavi de varsat de vant de la adulti care au zona zoster.
Perioada de incubatie poate avea o durata relativ lunga: intre 9 si 28 de zile.
Cum recunoastem boala.
Simptomele care apar la debutul bolii pot
citeste mai mult...
Infectia urinara la copii

Infectia urinara la copii

 
Cistitele sau infectiile vezicii urinare sunt infectii localizate la nivelul tractului urinar inferior. Semnele bolii pot fi: febra, uneori chiar mare, frisoane, oboseala, diaree sau varsaturi, lipsa poftei de mancare, stagnarea in greutate, durere in spate sau in abdomenul inferior.



 
 
 
 
Copiii mai ales cei foarte mici devin agitati, au usturimi la urinat si au mictiuni dese cu volum foarte mic, urina isi schimba culoarea si are un miros urat.
Cauzele infectiei urinare pot fi:


diferite bacterii;


anumite sapunuri sau geluri de baie care pot irita uretra;


urina se blocheaza in tractul urinar;


constipatie. 


Cum tratam:
Diagnosticul de infectie urinara nu il poate pune decat medicul pe baza unor
citeste mai mult...
Obezitatea la copii

Obezitatea la copii

 
In ultima vreme vedem din ce in ce mai multi copii “dolofani”. Surplusul de greutate fata de valoarea pe care specialistii o considera normala pentru varsta si inaltimea copilului poate avea consecince destul de grave.



 
 
O solicitare a inimii mai mare, reflux esofagian si disfunctii ale stomacului, disfunctii alimentare precum bulimia, probleme respiratorii, riscul de a avea picior plat, o tinuta defectuoasa sau tulburari de metabolism sunt doar cateva dintre ele.
Copii obezi au un respect de sine scazut si o nemultumire continua in ceea ce priveste aspectulul lor fizic. Exista deasemenea riscul ca acesti copii sa aiba rezultate slabe la
citeste mai mult...
Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.