Calirea organismului la copii

14555 afisari | 17 Octombrie 2009
Mihaela
 
Calirea organismului la copii 1
  Ne dorim cu totii sa avem copii sanatosi. Ne este frica de boli mai ales cand copiii sunt mici si imunitatea lor abia se formeaza. Dar oare cum am putea sa-i ajutam? Cum am putea sa-i “calim”? Prin “calirea” organismului se urmareste intarirea imunitatii, “fortificarea” organismului, pentru a rezista mai bine la imbolnaviri, iar daca totusi s-a imbolnavit sa suporte mai usor boala.

 De calire a organismului au nevoie, fara exceptie, toti copiii. De la sugarii sanatosi, la copiii distrofici sau slabiti in urma unor boli.

De ce avem nevoie pentru calirea organismului? In primul rand vom folosi factorii naturali de mediu: apa, aer si soare. La acestea se pot adauga gimnastica si masajul. Calirea organismului se poate face incepand cu prima luna de viata a bebelusului, treptat, gradual si progresiv, sistematic si continuu. Mijloacele de calire trebuie individualizate pentru fiecare copil in parte.

Cel mai la indemana mijloc de calire este scoaterea copilului la aer. Oxigenul din aer este necesar pentru mentinerea vietii, ii asigura respiratia, stimuleaza circulatia sangelui, digestia si nutritia, dar si alte functii ale organelor si aparatelor din care este alcatuit corpul.

Astfel, in anotimpul cald copilul va fi scos la aer dupa varsta de 2 saptamani, iar iarna, dupa 4 saptamani daca vremea este buna fara vant, ploi, lapovita, ninsoare.

Atentie! Pentru a scoate copilul afara, temperatura aerului nu trebuie sa fie mai scazuta de -5 grade.

La prima plimbare copilul va fi imbracat potrivit vremii, dar nu “infofolit”. Cam cate haine aveti d-voastra, cam atatea trebuie sa aiba si copilul pe el. Prima scoatere a copilului la aer nu trebuie sa fie mai lunga de 5- 10 minute, pentru ca in zilele ce urmeaza, sederea la aer sa se prelungeasca treptat. Inainte de prima zi de scoatere a copilului afara, il putem imbraca si tine cateva minute in fata unei ferestre deschise pentru obisnuinta. Daca vremea nu ne permite sa scoatem sugarul la plimbare, vom deschide foarte des fereastra pentru a reimprospata aerul. Este o greseala sa credem, ca daca vom tine copilul in casa il vom feri de boli si raceli. Din contra, atunci cand il vom scoate la aer el va raci foarte usor pentru ca tinandu-l in casa ii scadem rezistenta organismului.

Dar nu numai copiii sanatosi au nevoie de aer. De aceea in cazul copiilor bolnavi, li se vor deschide ferestrele si se vor aerisi camerele foarte des, acesta fiind un factor de insanatosire.

Baile de aer, respectiv mentinerea sugarului si copilului mic dezbracat, in aer liber se poate incepe odata cu varsta de trei luni dar se va face numai dupa sfatul medicului.

Un alt factor natural de calire a organismului la copii, este calirea prin apa. Baia zilnica de curatenie, adica”baita de seara”, va fi urmata de dus sau de o clatire sau stropire cu o apa mai rece decat cea din cadita. Aceata procedura se poate face dupa varsta de 2-3 luni.

Atentie! Nu se exagereaza cu apa rece, pentru ca in loc sa-i faca bine copilului, poate sa-i faca rau si copilul sa se imbolnaveasca. Aplicate corect, baile de apa calesc foarte bine organismul.

Soarele este un alt factor natural prin care se caleste organismul. Razele soarelui, stimuleaza circulatia sangelui, respiratia, favorizeaza digestia si nutritia. Razele ultraviolete solare, transforma provitamina D din piele in vitamina D care are rolul sa previna rahitismul.

Baia de soare- adica mentinerea copilului dezbracat la soare, se va face numai dupa indicatia medicului si cu o grija foarte mare pentru a nu produce insolatie sau arsuri. Sugarul mic beneficiaza de razele soarelui indirect, daca este corect imbracat si nu infofolit si daca este plimbat cat mai mult prin aer curat. Baile de soare pot incepe dupa varsta de 3-4 luni.

Pentru a ne bucura de beneficiile razelor ultraviolete ale soarelui, trebuie deschise larg ferestrele. Razele ultraviolete nu trec prin sticla de geam obisnuita. Scopul bailor de soare nu trebuie sa fie acela de a bronza(innegri0 pielea cat mai repede. Acest lucru trebuie facut treptat si cu prudenta. Innegrirea pielii impiedica patrunderea razelor ultraviolete prin piele si deci efectul de prevenire a rahitismului.

Gimnastica si masajul. Stimuleaza toate functiile organismului, dar actioneaza mai ales asupra sistemului nervos. Se incep de la varsta de 2-3 luni.

 

In concluzie, toate aceste mijloace aplicate corect si continuu ajuta organismul copilului sa se intareasca, il calesc,ii mentin o stare de sanatate buna, iar atunci cand se imbolnaveste il ajuta sa se vindece mai repede, iar formele bolilor pe care le face sa fie mai usoare.

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 


 
Alte articole din SANATATEA COPILULUI
Tusea la copii

Tusea la copii

Intalnim mai multe situatii pentru care un copil tuseste. De regula, tusea ca si febra este doar un mecanism de aparare al organismului care a ...

Cand febra e mare...

Cand febra e mare...

Febra este un mijloc natural de aparare si arata faptul ca organismul reactioneaza bine si incearca sa lupte impotriva unei infectii. Ins ...

Rotavirusul

Rotavirusul

Inceputul infectiei, seamana cu o viroza respiratorie datorita febrei ridicate, cu o faringo- amigdalita, cu o rinita sau cu o otita medie. Du ...

Varsaturile la copii

Varsaturile la copii

Varsaturile se intalnesc foarte des la copii. In general stomacul are o reactie la mancare, dar uneori reactioneaza si la virusi ori la bacter ...

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza

COMENTARIUL TAU

5C18B
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.