Rotavirusul

16306 afisari | 26 Iunie 2010
Mihaela
 
Rotavirusul 1
Inceputul infectiei, seamana cu o viroza respiratorie datorita febrei ridicate, cu o faringo- amigdalita, cu o rinita sau cu o otita medie. Dupa putin timp( cateva ore) apar diarea si varsaturile. Deshidratarea poate pune mari probleme si de aceea  se impune consultul medicului, mai ales in cazul bebelusilor.
Copiii ce au pana in 5 ani pot face forme severe la intrarea pentru prima oara in contact cu virusul. Cu timpul ei "se imprietenesc" cu el, capata imunitate si fac forme mult mai usoare.


Ce este rotavirusul?

Face parte din familia Reoviridae si este un virus care ataca peretii stomacului si ai intestinului subtire si provoaca diareea si gastroenterita acuta. Infectia se manifesta si la copii si la adulti, cu diferenta ca la copii si sugari, este mult mai periculoasa datorita faptului ca micutii se deshidrateaza foarte tare. Rotavirusul are o durata de viata foarte mare pe suprafetele nedezinfectate sau pe jucarii. Tocmai de aceea copiii se imbolnavesc foarte mult. Rotavirusul are o perioada de incubatie de trei zile, iar boala in sine are o durata de trei pana la opt zile. Copiii pot fi contagiosi pana la zece zile dupa disparitia simptomelor de boala.

Cum se transmite rotavirusul?

Cel mai adesea se transmite prin maini murdare sau suprafete contaminate, dar si pe cale fecal- orala( la toaleta), sau prin alimente infectate. Copiii contacteaza infectia mai ales la locurile de joaca.

Are o frecventa mai mare in lunile de iarna( din decembrie si pana in mai).

Cum se manifesta?

Boala se manifesta la inceput cu febra usoara pana la moderata, iar la scurt timp apar crampele abdominale, varsaturile si diareea. Diareea este apoasa, iar uneori poate fi si cu sangerare intestinala. Deshidratarea poate sa progreseze rapid mai ales la sugari. Prin pierderea de fluide, copilul se deshidrateaza foarte tare, lucru ce impune consultul medicului, internarea si hidratarea prin perfuzii. Febra si varsaturile pot disparea in doua zile, dar diareea poate continua cinci pana la sapte zile.

Semnele de deshidratare sunt: sete, iritabilitate, neliniste, letargie, ochi infundati, scutec uscat mai multe ore in cazul sugarilor, gura uscata, piele uscata.

Tratament

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este rehidratarea copilului. Daca forma bolii nu este una severa, copilul se poate rehidrata si cu ajutorul sarurilor de rehidratare orala. Mai trebuie administrate si medicamente antitermice si antispastice intestinale. Atentie! Nu se administreaza antibiotic copilului, decat doar in cazuri speciale stabilite de medic! (antibioticul distruge microflora intestinala care are rol in apararea antiinfectioasa). Preparati-i supe diferite, ceaiuri si nu-l fortati sa manance mancare solida daca el nu vrea. Importanta in rotavirus este rehidratarea.

Cum putem fi siguri de diagnostic?

Printr-un test imunologic de fecale se detecteaza antigenul viral. Daca virusul este prezent se pune diagnosticul de infectie cu rotavirus.

Cum putem preveni?

Rotavirusul este rezistent la spalatul cu detergent, sapun sau orice alt dezinfectannt cu exceptia alcoolului de 90 de grade solutie hidroalcoolica. Dar spalatul pe maini inainte de masa si inainte si dupa folosirea toaletei poate fi foarte important. Nu lasati copilul sa ia “mici gustari” in parc cu mainile murdare!

Un mod de preventie este vaccinul. Copilul poate fi imunizat impotriva rotavirusului inainte de implinirea varstei de sase luni in doua doze. Daca copilul neimunizat, nu a facut pana la implinirea varstei de un an nici o boala diareica acuta, vaccinul nu se mai impune.

Copiii intre 6 luni si 2 ani au un risc crescut in “achizitionarea” rotavirusului.





 
Alte articole din SANATATEA COPILULUI
Tusea la copii

Tusea la copii

Intalnim mai multe situatii pentru care un copil tuseste. De regula, tusea ca si febra este doar un mecanism de aparare al organismului care a ...

Cand febra e mare...

Cand febra e mare...

Febra este un mijloc natural de aparare si arata faptul ca organismul reactioneaza bine si incearca sa lupte impotriva unei infectii. Ins ...

Varsaturile la copii

Varsaturile la copii

Varsaturile se intalnesc foarte des la copii. In general stomacul are o reactie la mancare, dar uneori reactioneaza si la virusi ori la bacter ...

Bronsita sau bronhopneumonia la copii

Bronsita sau bronhopneumonia la copii

  Bronhiile continua caile respiratorii pana la plamani, unde se ramifica ca si ramurile unui copac. Bronhiile sunt captusite cu o mucoasa. Firisoare ...

COMENTARII:
  • 1. christinabell02 pe 28 Iulie 2022 06:03

    Când l-am găsit pe Dr.Ogaga, aveam o nevoie disperată să-l aduc înapoi pe fostul meu iubit. M-a părăsit pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în această situație. M-a părăsit după 3 ani fără nicio explicație. Îl contactez pe Dr.Ogaga prin contactul său și El mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă poată ajuta și am făcut ce mi-a spus, după ce i-am oferit ceea ce și-a dorit, a făcut o vrajă de dragoste pentru a ne ajuta să ne întoarcem împreună. La scurt timp după ce și-a făcut vraja, iubitul meu a început să-mi trimită din nou mesaje și s-a simțit îngrozitor pentru ceea ce m-a supus. A spus că am fost cea mai importantă persoană din viața lui și știe asta acum. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis față de mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când m-a ajutat dr. Ogaga, partenerul meu este foarte stabil, fidel și mai aproape de mine decât înainte. Recomand cu caldura Dr.Ogaga oricui are nevoie de ajutor. E-mail: ogagakunta@gmail.com
    1) Vrăji de dragoste
    2) Vrăji de dragoste pierdută
    3) Vrăji de divorț
    4) Vrăji de căsătorie
    5) Vraja de legare.
    6) Vrăji de despărțire
    7) Alungați un Iubit trecut
    8.) Vrei să fii promovat în biroul tău/ Vraja de loterie
    9) vrei să-ți mulțumești iubitul
    Contactați acest om grozav dacă aveți vreo problemă pentru o soluție de durată
    ogagakunta@gmail.com

  • 2. julia 44444giulia pe 09 Iulie 2010 11:07

    asa este

COMENTARIUL TAU

76888
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.