Obezitatea la copii

4650 afisari | 20 August 2009
Mihaela
 
Obezitatea la copii 1
  In ultima vreme vedem din ce in ce mai multi copii “dolofani”. Surplusul de greutate fata de valoarea pe care specialistii o considera normala pentru varsta si inaltimea copilului poate avea consecince destul de grave.

 

 

O solicitare a inimii mai mare, reflux esofagian si disfunctii ale stomacului, disfunctii alimentare precum bulimia, probleme respiratorii, riscul de a avea picior plat, o tinuta defectuoasa sau tulburari de metabolism sunt doar cateva dintre ele.

Copii obezi au un respect de sine scazut si o nemultumire continua in ceea ce priveste aspectulul lor fizic. Exista deasemenea riscul ca acesti copii sa aiba rezultate slabe la invatatura sau chiar sa fie izolati din punct de vedere social.

Grasimea acumulata in jurul taliei la copiii si adolescentii obezi, poate mari riscul aparitiei problemelor cardiovasculare, toleranta anormala a glucozei, ce poate conduce la diabet si colesterol. Specialistii au remarcat o crestere a numarului de copii cu varsta prescolara afectati de diabet de tip II, care se instaleaza la varsta adulta. Nu putini sunt si cei care sufera si de obezitate de gradul IV, adica au o greutate de doua ori mai mare fata de cea normala varstei.

Iata cam care ar fi valorile medii, calculate de medicii pediatri, dupa niste tabele special elaborate in functie de varsta, inaltimea si sexul copilului:

 

La varsta de 3 ani: 13,5 kg- 15,5 kg;

La varsta de 4 ani: 15,5 kg- 16 kg;

La varsta de 5 ani: 16 kg – 19 kg;

La varsta de 6 ani: 19 kg- 22 kg.

 

Copilul dumneavoastra se incadreaza in aceste limite? Daca nu, este foarte important de stiut cu cate procente le depaseste. Astfel, daca le depaseste cu 15- 20 %, copilul se incadreaza in gradul I de obezitate, daca le depaseste cu 25- 50 % vorbim despre obezitate de gradul II, intre 50- 100 %, gradul III, iar peste 100% gradul IV. In ultimele situatii parintii trebuie sa se adreseze unui medic specialist endocrinolog pentru a I se prescrie un tratament.

In primele doua cazuri trebuie supravegheata indeaproape alimentatia copilului. Intre varsta de 3- 5 ani copilul trebuie sa primeasca in medie 400- 500g de mancare la fiecare masa, iar la 6 ani sa nu se depaseasca cantitatea de 500 g fara a se lua in calcul lichidele(sucuri, apa,etc).

 

Care sunt de fapt cauzele obezitatii?

 

Pe scurt, doi factori esentiali: unul ar fi lipsa de miscare iar cel de al doilea o alimentatie total nesanatoasa bazata pe un consum excesiv de zaharuri si grasimi. Copiii prefera sa petreaca ore in sir in fata calculatorului sau a televizorului eventual cu o punga de chipsuri in fata, decat sa mearga in parc sa alerge, sa se plimbe, sa mearga cu bicicleta sau cu rolele.

 

Iata cateva sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa:

 

In primul rand schimbati-va toata familia preferintele si optati pentru un mod de viata sanatos. Cum poate un copil sa manace fructe si legume cand in jurul lui se consuma carne ciocolata sau prajituri apetisante in fata televizorului? Doar impreuna puteti invinge...

 

Programati- va o zi sau doua pe saptamana pentru a iesi in aer liber unde puteti sa faceti impreuna miscare(role, alergat, jocuri cu mingea, etc).

 

Renuntarea la mesele de tip fast-food care sunt foarte periculoase din cauza compusilor chimici(aromele alimentare) care consumate regulat devin cancerigene si extrem de bogate in calorii(un cheesburger ii ofera 836 de calorii si 54g de grasimi). La doi ani de la aparitia fast-food-urilor in China, pentru prima oara in istoria ei, copiii au inceput sa aiba probleme cu greutatea corporala.

 

Nu insistati ca, copilul sa manace tot din farfuri de vreme ce el sustine ca s-a saturat.

 

Inainte de a pleca la scoala sau in parc, pregatiti-i copilului un pachetel cu mancare, format din fructe, sandwiciuri cu carne de pui(de preferinta pregatita la gratar sau in aburi), o sticla cu apa plata si un iaurt partial degresat.

 

Evitati bauturile carbogazoase. Caloriile care vin din aceste sucuri sunt foarte periculoase contribuind foarte mult la cresterea in greutate.

 

Mesele trebuie sa fie cat mai diversificate. O alimentatie bazata numai pe carne si prajeli nu aduce prea mari beneficii organismului. Acesta are nevoie de fructe, legume, salate, sucuri naturale, lactate care aduc un aport mare de vitamine.

 

De evitat: zaharul, ciocolata, briosele, bomboanele, pastele fainoase, sucurile din comert indulcite, untul si lactatele grase, prajiturile cu crema, jeleurile cu fructe, inghetata, croisantele, alunele, fasolea alba, lintea, mazarea.

 

Atentie! Nu obligati copilul sa tina o dieta stricta. Nu infometati copilul. Nu-i schimbati regimul brusc. Regimul trebuie tinut treptat pana ce copilul reuseste sa ajunga la o alimentatie sanatoasa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Alte articole din SANATATEA COPILULUI
Tusea la copii

Tusea la copii

Intalnim mai multe situatii pentru care un copil tuseste. De regula, tusea ca si febra este doar un mecanism de aparare al organismului care a ...

Cand febra e mare...

Cand febra e mare...

Febra este un mijloc natural de aparare si arata faptul ca organismul reactioneaza bine si incearca sa lupte impotriva unei infectii. Ins ...

Rotavirusul

Rotavirusul

Inceputul infectiei, seamana cu o viroza respiratorie datorita febrei ridicate, cu o faringo- amigdalita, cu o rinita sau cu o otita medie. Du ...

Varsaturile la copii

Varsaturile la copii

Varsaturile se intalnesc foarte des la copii. In general stomacul are o reactie la mancare, dar uneori reactioneaza si la virusi ori la bacter ...

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza

COMENTARIUL TAU

21B55
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.