Reteta cozonacului pufos pentru masa de Craciun
Iata o reteta traditionala de cozonac pufos cu nuca si cacao, gustos, nelipsit de la masa Craciunului. Ingrediente:
Pentru aluatul de cozonac: 5 galbenusuri, 1 kg de faina buna, 250g zahar, 500ml lapte cu 3,5 %grasime, 50g drojdie, 1 lingura de untura, 15g sare(o lingurita rasa), coaja de la o lamaie, coaja rasa de portocala, esenta de vanilie.
Umplutura de nuca si cacao: ½ kg miez de nuca, 200ml lapte, 50g cacao, esenta de rom, esenta de vanilie.
Se face cald in bucatarie. Drojdia se dizolva cu putin zahar si cu putin lapte cald. Se lasa la crescut timp de 15 minute, pana ce si-a dublat volumul.
Se pregateste aluatul. Intr-un castron mare se cerne faina(faina se tine la cald de cu seara). Se incalzeste laptele. Se dizolva zaharul si vanilia in laptele cald. Galbenusurile se freaca cu sarea si cu coaja de lamaie si portocala. Se adauga in faina cernuta maiaua, laptele caldut si galbenusurile frecate. Se topeste putin untura( trebuie sa fie calda)si se ung mainile mereu cu ea in timpul framantarii pana ce se inglobeaza toata in aluat. Untura fragezeste cozonacii. Se framanta aluatul bine(aprox 30 minute) pana cand devine elastic. Se lasa sa creasca apoi la cald.
Se prepara umplutura. Intr-un alt bol se amesteca miezul de nuca taiat bucatele, laptele cald, cacaoa si esentele.
Se imparte aluatul in doua parti. Se intinde o bucata de aluat si se unge cu jumatate din cantitatea de umplutura. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se unge cu unt. Se ruleaza cozonacul si se aseaza in tava unsa. Se repeta procedura si cu restul de aluat pentru celalalt cozonac.
Se ung cozonacii cu un galbenus de ou amestecat cu putin lapte si se pun in cuptorul incalzit la 180 grade C (sau la treapta a IV-a). Se coc 45 de minute. Se aleg niste tavi de cozonac medii.
Cozonacii sunt incredibil de gustosi si pufosi. Acestei retete de cozonac i se poate adauga in umplutura si rahat pentru cei care prefera cozonacul cu rahat.
Pentru aluatul de cozonac: 5 galbenusuri, 1 kg de faina buna, 250g zahar, 500ml lapte cu 3,5 %grasime, 50g drojdie, 1 lingura de untura, 15g sare(o lingurita rasa), coaja de la o lamaie, coaja rasa de portocala, esenta de vanilie.
Umplutura de nuca si cacao: ½ kg miez de nuca, 200ml lapte, 50g cacao, esenta de rom, esenta de vanilie.
Se face cald in bucatarie. Drojdia se dizolva cu putin zahar si cu putin lapte cald. Se lasa la crescut timp de 15 minute, pana ce si-a dublat volumul.
Se pregateste aluatul. Intr-un castron mare se cerne faina(faina se tine la cald de cu seara). Se incalzeste laptele. Se dizolva zaharul si vanilia in laptele cald. Galbenusurile se freaca cu sarea si cu coaja de lamaie si portocala. Se adauga in faina cernuta maiaua, laptele caldut si galbenusurile frecate. Se topeste putin untura( trebuie sa fie calda)si se ung mainile mereu cu ea in timpul framantarii pana ce se inglobeaza toata in aluat. Untura fragezeste cozonacii. Se framanta aluatul bine(aprox 30 minute) pana cand devine elastic. Se lasa sa creasca apoi la cald.
Se prepara umplutura. Intr-un alt bol se amesteca miezul de nuca taiat bucatele, laptele cald, cacaoa si esentele.
Se imparte aluatul in doua parti. Se intinde o bucata de aluat si se unge cu jumatate din cantitatea de umplutura. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se unge cu unt. Se ruleaza cozonacul si se aseaza in tava unsa. Se repeta procedura si cu restul de aluat pentru celalalt cozonac.
Se ung cozonacii cu un galbenus de ou amestecat cu putin lapte si se pun in cuptorul incalzit la 180 grade C (sau la treapta a IV-a). Se coc 45 de minute. Se aleg niste tavi de cozonac medii.
Cozonacii sunt incredibil de gustosi si pufosi. Acestei retete de cozonac i se poate adauga in umplutura si rahat pentru cei care prefera cozonacul cu rahat.
Citeşte mai multe despre:
reteta traditionala de cozonac, cozonaci pufosi, reteta cozonac pufos cu nuca si cacao, aluatul de cozonac, cozonac gustos, retete de cozonac
Alte articole din RETETE PENTRU MASA DE CRACIUN
Turta dulce cu scortisoara si ghimbir
Este o reteta sanatoasa de turta dulce, fara coloranti si conservanti, pe care copiii o vor adora. Si este cu ghimbir pentru ca povestioara ei ...
Tort pentru masa de Craciun “White Christmas”
Ce poate fi mai minunat pe masa Craciunului decat un tort alb, cu crema de ciocolata alba si mascarpone, cu visine glasate si cu un delicios blat de c ...
COMENTARII:
COMENTARIUL TAU
* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate
- Top citiri
- Top recomandari
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.
merge inlocuita untura cu unt ? MULTUMESC SI PUPICI
Si eu fac de Craciun si de Paste cozonac, chiar dupa reteta aceasta si ies niste cozonaci pufosi...Noua ne plac si cu rahat si cu stafide, dar de baza este reteta aceasta. Eu o stiu de la bunicuta mea. Imi place sa miroase a cozonac in casa de sarbatori, a cozonac si a sarmale, parca altfel nu au venit sarbatorile.