E-urile, otrava de pe rafturile supermarketurilor

3405 afisari | 25 Septembrie 2009
Corina
 
E-urile, otrava de pe rafturile supermarketurilor 1
  • e-urile din alimentatie 1
Luati aminte ce mancati! Aveti grija ce le dati copiilor sa manance! De ce auzim vorbindu-se in jurul nostru din ce in ce mai des de cancer? Parca pe vremea comunismului cand termenele de valabilitate erau atat de scurte la alimente precum laptele si iaurtul

si cand salamul cu soia se gasea mereu in galantare, nu se vorbea atat de des despre acesta boala...Mor tineri, mor copii. De ce? Cancer. Inexplicabil...Si oamenii continua sa umple cosurile in supermarket fara a citi macar o eticheta... Majoritatea produselor sunt pline de aditivi alimentari. Ne otravim zi de zi mancand alimente care nu mai au nici o legatura cu naturalul. Nu mai stim, sau nu mai vrem sa ne aducem aminte de mancarurile bunicii care erau atat de bune si naturale...Dam o farfurie de tocanita pe trei felii de salam...Dam de fapt sanatate pe otrava.

Dar ce sunt de fapt aditivii alimentari, adica aceste E-uri din alimente? “E” vine de la faptul ca au fost testate pe o perioada de minim 6 ani si atestate la nivel european. Aditivii alimentari sunt niste substante chimice, adaugate in alimente pentru a le imbunatati gustul sau aspectul si pentru a le prelungi termenul de valabilitate.

Din pacate in Romania nu exista aparate care sa controleze calitatea aditivilor din alimente iar produsele sunt introduse pe piata, numai pe baza unor date pe care le furnizeaza producatorii. Si astfel exista riscul sa nu se respecte cantitatea adaosurilor sintetice reglementate de lege.

Folosirea pe perioade lungi de timp a acestor aditivi alimentari, duce la formarea unor afectiuni grave care de cele mai multe ori nu mai pot fi tratate. Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului ce are ca si cauza consumul de E-uri a ajuns pe locul al III-lea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie. Iata o lista cu aditivi alimentari, pe care o puteti pune in geanta si cu ea puteti merge la cumparaturi in orice supermarket:

 

E-uri cancerigene:

 

E121, E123, E142 - coloranti. Foarte periculosi. Interzisi in multe tari.

E211 - benzouatul de sodiu- conservant care a fost interzis in SUA dar la noi este permis; se gaseste in unele bauturi racoritoare; Este extrem de periculos.

E213, E214, E215, E217 - conservanti. Se gasesc in unele bauturi racoritoare;

E230 - conservant

E482 - lactat de calciu

E472 - stabilizator

E621(glutamatul de sodiu) - potentiator de gust

E631, E 632, E633 - inozinati;

E627, E628, E629 - guanilati;

E634, E635 - potentiatori de gust si aroma

 

 

E-uri periculoase:

 

 

E102 sau tratrazina(colorant galben), extrem de periculos, se gaseste in mustar, gem, bauturi si poate duce la tumori tiroidiene sau poate determina aparitia crizelor de astm bronsic. De asemenea este responsabil de aparitia sindromului ADHD la copii, sindrom care se manifesta prin crize profunde de agitatie.

E110 sau Sunset yellow(colorant galben)- cancerigen, se foloseste in compozitia dulciurilor, prajiturilor, budincilor, adiverselor sucuri;

E120 colorant, poate provoca alergii;

E124(colorant rosu), toxic, provoaca tumori pe glanda tiroida, se gaseste in mezeluri;

E150, E172, E173, E141 – coloranti, E477- emulsificator(ultimele doua sunt daunatoare doar daca sunt consumate in exces)

 

E-uri toxice:

 

E220, E221, E222, E224- sulfiti, conservanti. Imbolnavesc tubul digestiv si provoaca boli intestinale

E407, E450, E461, E463, E465, E466- afecteaza tubul digestiv.

E230, E231, E232- conservanti. Provoaca boli de piele.

E200- conservant. Este foarte, foarte toxic si periculos. Reduce din organism nivelul de vitamina B12;

E 320- conservant. Posibil si cancerigen. Se gaseste in guma de mestecat, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri.

E321- conservant. Posibil si cancerigen. Se gaseste in margarina. Poate creste nivelul colesterolului.

E311, E312- acidul benzoic, afecteaza sistemul nervos.

E330- sarea de lamaie. Consumata in exces devine cancerigena.

 

4 E-uri se gasesc in aproape toate conservele si mezelurile din Romania:

 

E249- nitrit de potasiu;

E250- nitrit de sodiu;

E251- nitrat de sodiu;

E252- nitrat de potasiu;

 

 

E-uri bune:

 

E140 – clorofila (colorant natural);

E300 – vitamina C naturala;

E306 – vitamina E (antioxidant);

E322 – lecitina (antioxidant natural);

E407 – caragenon natural (emulsifiant);

E160 – caroten natural extras din tomate;

E421 – manitol de cofetarie;

E440 – pectina;

E101 – vitamina B12- colorant natural care se obtine din germeni de grau, ficat sau drojdii;

 

In afara e-urilor pe care le putem citi pe etichetele alimentelor, un alt pericol pentru sanatate il reprezinta animalele si pasarile crescute fara a vedea lumina soarelui, in mari aglomerari, pentru a se ingrasa mult mai repede. In hrana si corpul lor sunt introdusi hormoni de crestere, antibiotice, sedative, vitamine si vaccinuri. Chiar daca sunt mai scumpe preferati-le pe cele crescute in curte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Alte articole din NUTRITIE
Vitamina E- vitamina tineretii si a sanatatii

Vitamina E- vitamina tineretii si a sanatatii

Vitamina E sau vitamina care pastreaza tineretea, este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali. Aceasta vitamina protejeaza organi ...

5 alimente care ne ajuta sa ne detoxifiem dupa sarbatori

5 alimente care ne ajuta sa ne detoxifiem dupa sarbatori

Studiile arata ca toxinele din organism sunt cele care incetinesc metabolismul si impiedica eliminarea grasimilor, favorizand aparitia bolilor. Elimin ...

Ce faina sa alegem? Ce paine este mai buna?

Ce faina sa alegem? Ce paine este mai buna?

Avand in vedere ca faina reprezinta o sursa importanta de carbohidrati si energie, ea trebuie sa se regaseasca zilnic in alimentatia noastra. Pe piata ...

Uleiul in bucatarie. Pe care ulei ar trebui sa-l alegem?

Uleiul in bucatarie. Pe care ulei ar trebui sa-l alegem?

Fie ca il folosim la prajit ori in salate, alegerea uleiului este extrem de importanta. Nutritionistii sunt de parere ca atunci cand gatim tre ...

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza

COMENTARIUL TAU

F1C39
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.