Socul, flori si fructe pentru sanatate
Socul este o planta cu proprietati medicinale cunoscute inca din Evul mediu. El este un arbust de talie medie, care creste la marginea padurilor, in zone de campie si de deal. Are o inaltime de 5-6 metri. In scop terapeutic se folosesc fructele, florile, frunzele sau scoarta tulpinii. Socul se cultiva in special pentru fructele si florile lui. Fructele de soc se recolteaza numai toamna cand sunt bine coapte. Pentru a fi folosite in uz intern, fructele de soc trebuie sa fie foarte bine coapte. Fructele de soc sunt niste bobite de culoare neagra, cu un gust usor dulceag si un miros puternic aromat.
Atentie! Nu se consuma niciodata verzi pentru ca sunt toxice.
Fructele de soc contin vitamina C, tanini, acizi organici, caroten, zaharuri, uleiuri esentiale, minerale.
Fructele de soc au proprietati diuretice, sudorifice, antireumatismale, laxative si antiinflamatoare. Sunt indicate si in obezitate.
Decoctul din fructe de soc.
Mod de preparare
Peste 2 lingurite de fructe de soc se toarna 250 ml de apa si se ferbe amestecul 10 minute.
Este foarte indicat in afectiunile vasculare.
Decoct de scoarta de soc
Mod de preparare
La 1 litru de apa se pun 2 pumni de scorta uscata. Se fierb pana ce cantitatea de apa scade la jumatate. Dupa ce a fiert se imparte intreaga cantitate in trei parti pantru a fibaute de trei ori pe zi inaintea meselor principale.
Decoctul de scoarta este indicat in retentiile de urina, nefrita cu edeme, colici renale, reumatism si guta.
Pulbere de fructe uscate
Mod de preparare
Se rasnesc fructele uscate de soc. Se iau in fiecare zi trei lingurite de pulbere de fructe uscate de soc. Pulberea se ia pe stomacul gol.
Este foarte buna pentru imbunatatirea vederii.
Sucul din fructe de soc
Mod de preparare
Se storc (in maxim 24 de ore dupa ce au fost culese )fructele de soc bine coapte. Se zdrobesc cu o furculita dupa care se trec printr-un tifon curat. Sucul din tifon se stoarce cu mana. Restul de pulpa din tifon se poate folosi la preparrea gemului. Sucul se poate tine maxim 48 de ore si numai la frigider.
Se administreaza cu 15 minute inaintea meselor: 5 lingurita de suc la adulti si trei lingurite la copii.
Sucul amelioreaza reumatismul, artrita, afectiunile renale, tusea, diabetul, stimuleaza imunitatea, are propprietati depurative si este un foarte bun detoxifiant al organismului.
Tinctura din fructe de soc
Mod de preparare
La tinctura se folosesc doar fructe de soc neajunse la maturitate care au culoarea rosu spre violet.
Se prepara sucul de fructe ca in metoda descrisa mai sus. Se combina sucul cu alcool in proportie de 1:1. Se pune apoi in sticle de culoare inchisa si se pastreaza.
Se administreaza in prima zi o lingurita( de preferat la ora 18), iar in zilele urmatoare se va creste doza pana la 4 lingurite luate in doza unica.In fiecare zi se va lua tinctura la aceeasi ora(ora 18). Tinctura se dilueaza in 100ml de apa si se ia pe stomacul gol.
Atentie! Niciodata nu se va lua tinctura nediluata!
Tinctura de fructe de soc face adevarate minuni in cazuri de obezitate. Pe perioade scurte de timp se constata pierderi mari in greutate.
In caz de obezitate sau ingrasare se face o cura de tinctura luata astfel: in prima zi se ia o lingurita de tinctura la ora 18. Doza se creste in diecare zi pana se ajunge la 7 lingurite pe zi. (a doua zi 2 lingurite, a 3-a zi 3 lingurite...). Cele 7 lingurite se iau in doza unica la aceeasi ora. Doza se mentine pe o perioada de 30 de zile.
Tinctura de soc este buna si in cazul epidemiilor de gripa. Se iau cate trei linguri de tinctura diluata in apa pe zi, timp de doua saptamani. In timpul racelilor se iau 4 linguri de tinctura pe zi, diluata in apa, timp de 10 zile.
In cazul tumorilor, se iau 2 lingurite de tinctura, pe o perioada de 30 de zile. Tinctura de soc activeaza sistemul imunitar, lucru esential in tratarea acestor afectiuni.
Infuzia de flori de soc
Mod de preparare
Peste 2 lingurite cu varf de fructe de soc se pune o cana cu apa clocotita. Se acopera si se lasa la infuzat un sfert de ora. Se strecoara si se bea cat mai fierbinte.
Infuzia de flori de soc este un remediu foarte bun in cazul febrei. Se bea cate o jumatate de cana de 2-3 ori pe zi.
Socata
Mod de preparare
La 10 flori mari de soc se pune ½ kg de zahar, 1 lamaie mare si 8gr de drojdie proaspata.
Se ia un borcan de 5l. Fructele de soc se spala si se aseaza pe fundul borcanului. Se acopera cu zaharul. Se stoarce lamaia si se adauga si ea in borcan. Se taie si coaja de lamaie bucatele si se pune peste zahar. Se pune apa atat cat sa acopere toate ingredientele si se lasa pana a doaua zi.
A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca bine ingredientele si se adauga drojdia. Drojdia se pune pentru a fermenta socata. Se acopera borcanul cu tifon si se lasa la soare 2-3 zile.
Se amesteca in fiecare dimineata si seara in borcan si se gusta. Cand a ajuns la aciditatea dorita se strecoara si se pune in sticle. Socata se tine la rece la frigider.
Atentie! Socul nu este indicat in timpul sarcinii sau alaptarii.
Citeşte mai multe despre:
soc, tinctura din fructe de soc, obezitate, socata, flori de soc, fructe de soc, decoct din fructe de soc
Alte articole din MEDICINA NATURISTA
Reteta unui antiinflamator natural foarte bun
Turmericul sau curcuma este o planta originara din India, fiind ruda buna cu ghimbirul. Indienii o folosesc de peste 4000 de ani, pentru propr ...
Mineralele- substante care construiesc si echilibreaza
La ce ne ajuta mineralele? Mineralele sunt substante constructive, avand functia de echilibrare si rol foarte important in crestere, optimizar ...
Tratamente naturale pentru insomnie
Insomnia sau lipsa somnului(sau a calitatii acestuia), desi este o afectiune complexa poate fi tratata din fericire, si cu ajutorul trat ...
Hartia de Armenia(Papier D'Armenie), hartia miraculoasa care te scapa de mirosurile neplacute
Hartia de Armenia( Papier D' Armenie) a aparut in anul 1885, la Montrouge, Franta. Din intalnirea dintre un calator ce se intor ...
COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza
COMENTARIUL TAU
* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate
- Top citiri
- Top recomandari
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.