Istoria tortului aniversar

5109 afisari | 12 August 2009
Mihaela
 
Istoria tortului aniversar 1
  Povestea incepe cu multi ani in urma...Acum mai bine de 2000 de ani, grecii, de fapt vechii greci faceau niste turte rotunde din grau indulcit cu miere, pe care le ofereau in dar, zeitei Artemis. Zeita, care era si zeita Lunii, avea temple in toate teritoriile locuite de ei si printre atributiile sale, intra si sarbatorirea nasterilor.

 

 

 

Pe aceste turte se puneau niste faclii mici care trebuiau sa lumineze precum luna. Grecii credeau ca fumul care iesea din aceste faclii, ajungea la zeita si o imbuna pentru a asigura fericirea aceluia care ducea aceasta turta luminata.

Si in scrierile vechi germane, din perioada medievala, se vorbeste despre niste turte care se daruiau trecatorilor de pe strada atunci cand se nastea un prunc. Purta numele de”Geburtstagorten” si era facuta dintr-un aluat de paine indulcit cu miere de albine. Avea in mijloc pusa o lumanare aprinsa care purta numele de “lumanarea vietii” si se stingea numai atunci cand turta se manca in intregime.

Forma rotunda a tortului se pastreaza tot din timpuri foarte vechi cand nu existau decat niste vase de ceramica care erau rotunde. Sau aluatul se cocea direct pe vatra, punandu-se direct pe o frunza de hrean sau de paltin, acest obicei pastrandu-se si astazi in unele sate de la munte. In perioada medievala se credea ca o prajitura in alta forma decat rotunda aduce doar nenoroc si tristete. Mai ales prajiturile pentru nunnti erau toate in forma rotunda pentru a aduce fericirea celor casatoriti. Uneori in tortul aniversar se ascundea o bijuterie pentru sarbatorit. Acest obicei a fost inventat de englezi, pastrandu-se si pana azi cand se ascunde ceva in placinta cu ravase de Anul Nou. In Evul Mediu, se obisnuia sa se puna pe tortul aniversar, atatea lumanari(sau faclii, opaite) cati ani avea sarbatoritul si una in plus.

In zilele noastre s-a pastrat obiceiul cu numarul lumanarilor care corespunde cu numarul anilor impliniti si importanta stingerii lor dintr-o suflare. Forma tortului rotund aniversar,astazi insa s-a cam pierdut. Tortul astazi este in forma patrata, dreptunghilara, in forma de inimioara, floare, masina, etc.

In orice forma ar fi, tortul aniversar este o mare bucurie asteptata atat de catre sarbatorit cat si de invitatii lui si trebuie sa nu lipseasca de la nici o aniversare.

 

 

 

 

 


Citeşte mai multe despre: tort aniversar,   turte,   sarbatorirea nasterilor,   aniversare,   prajituri,   zeita Artemis
 
Alte articole din SARBATORI SI EVENIMENTE
Targ de toamna Bucuresti 2013, in Parcul Tineretului

Targ de toamna Bucuresti 2013, in Parcul Tineretului

Dragi bucuresteni, aveti timp suficient sa va alegeti muraturile! De vineri 27 septembrie si pana duminica 6 octombrie 2013, in fata ...

Povestea martisorului si superstitiile de 1 martie

Povestea martisorului si superstitiile de 1 martie

Dupa o iarna grea, asteptam sa dam jos cojoacele, sa se trezeasca natura la viata si sa ne incalzim sub razele soarelui prima ...

Dragobetele- sarbatoare cu dragoste

Dragobetele- sarbatoare cu dragoste

 “Logodnicul pasarilor”sau “Navalnicul”, cum mai este cunoscut in traditia romaneasca, Dragobetele este patronul ...

Boboteaza si obiceiurile ei

Boboteaza si obiceiurile ei

Boboteaza este a doua sarbatoare mare din an, dupa cea a Sfantului Vasile. Pe data de 6 ianuarie, crestinii praznuiesc Botezul Domnului sau Bo ...

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza

COMENTARIUL TAU

8F497
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.