Cum scapam de timiditate?

5597 afisari | 05 Septembrie 2009
Vanessa
 
Cum scapam de timiditate? 1
Timiditatea nu este un defect! Timiditatea este o dovada de sensibilitate!  Un amestec de emotii, frica, neplacere sau interes, creioneaza tabloul timiditatii. Copiii timizi simt o teama, mai ales atunci cand sunt in centrul atentiei. De aceea ei evita sa ajunga in situatii in care ar putea fi in centrul atentiei, sau in situatii in care ei nu se simt in siguranta, sau se simt stanjeniti.

 

 

 

Ei traiesc aproape tot timpul cu teama de ridicol si cu teama de a nu fi judecati. In aproape orice forma, timiditatea se trateaza, doar trebuie sa-i acordati putina atentie.

Iata cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont daca aveti un copil timid:

 

Atentia

Ascultati-va copilul cu atentie atunci cand acesta vrea sa va vorbeasca. Daca ignorati copilul atunci cand acesta incearca sa va capteze atentia, nu faceti altceva decat sa-l faceti sa se retraga si sa vorbeasca din ce in ce mai putin. Atentia acordata copilului sau mai exact lipsa ei atunci cand acesta incearca sa comunice, este una din cauzele timiditatii la copil. Ascultati-l deci cu multa rabdare ori de cate ori acesta v-o cere.

 

Evitati certurile.

Copilul trebuie sa creasca si sa traiasca intr-o atmosfera calda in care sa se simta in siguranta.

 

Nu-l catalogati.

Nu-l catalogati ca fiind timid, mai ales in prezenta altora. S-ar putea sa creada acest lucru si sa se comporte in consecinta.

 

Incurajati activitatile extrascolare.

Mergeti cu el si inscrieti-l la diferite activitati, dar nu-l fortati daca acesta nu doreste asta. Prin aceste activitati copilul isi poate face noi prieteni si dezvolta anumite deprinderi sociale.

 

Nu incercati sa-l schimbati.

Mai bine incercati sa-l intelegeti si sa-l incurajati. Copiii timizi sunt sensibili si au nevoie de multa incurajare.

 

Vorbiti cu cadrele didactice de la scoala.

Vorbiti cu invatatoarea copilului dumneavoastra despre timiditatea copilului, acesta putand sa ajute copilul foarte mult. Cereti-i sa faca apel la copilul dumneavoastra mult mai des. Sa-l puna sa citeasca un paragraf dintr-o carte celorlalti copii. Cititul cu voce tare in public il va ajuta cvu siguranta. Invatati-l poezii si apoi puneti-l sa le recite bunicilor. Nu-i cereti sa faca niciodata asta in fata unor persoane necunoscute.

 

Distrati-va mai des.

Lasati-l sa invite, sau invitati chiar dumneavoastra copii acasa. Acest lucru va ajuta copilul sa comunice. Incurajati copilul atunci cand iesiti in societate sa comunice cu persoane noi, necunoscute.

 

Nu judecati prea aspru acest lucru si nu uitati ca timiditatea este o dovada de sensibilitate!

 


 
Alte articole din COPIL 3- 12 ANI
Cum pregatim copilul pentru prima zi de scoala?

Cum pregatim copilul pentru prima zi de scoala?

Dupa ce s-a incheiat o etapa in viata copilului – gradinita, urmeaza o alta si anume scoala. Prima zi de scoala este o zi cu multe emoti ...

Copilul stangaci

Copilul stangaci

Traim intr-o lume a dreptacilor si de aceea copilul stangaci poate intampina uneori anumite dificultati in a-si trai viata. Copilul poate fi etichetat ...

Cum ne pregatim de gradinita?

Cum ne pregatim de gradinita?

  Lumea noua a gradinitei, aduce in viata copilului multe schimbari. Aceasta lume noua in care copilul intra este diferita de cea pe care a exper ...

Copilul si frica de apa

Copilul si frica de apa

Chiar daca primele luni de existenta ale copilului s-au petrecut in apa, mai exact in lichidul amniotic, totusi unor copii le este frica de apa. Fric ...

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza

COMENTARIUL TAU

9314F
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.