Copilul stangaci

4528 afisari | 09 Septembrie 2009
 
Copilul stangaci 1
Traim intr-o lume a dreptacilor si de aceea copilul stangaci poate intampina uneori anumite dificultati in a-si trai viata. Copilul poate fi etichetat ca neindemanatic, dificil, sau incomod. Nimeni nu stie insa de ce, din familii de dreptaci se nasc copii stangaci.

 

 

Medicii si psihologii sustin ca lucrul acesta nu poate fi ignorat fara a pune in pericol starea emotionala, sanatatea fizica si mentala a copilului.

Multi parinti care-si vad copilul facand anumite lucruri cu mana stanga isi pun intrebarea daca nu cumva copilul lor este stangaci si daca trebuie sa impiedice aceasta tendinta. In cele mai multe cazuri copiii sunt inca ambidextri, adica se folosesc de ambele maini.

Cateva teste usoare va permit sa verificati daca copilul dumneavoastra este stangaci. Este recomandat sa faceti acest lucru inainte de sfarsitul gradinitei in anul pregatitor, cand va trebui sa “se decida” pentru o mana sau alta.

Cum putem verifica:

  • Puneti o minge pe podea. Cereti-i copilului sa o ridice si sa o arunce spre dumneavoastra. Observati cu care mana apuca mingea.
  • La pranz, cand copilul trebuie sa manance cu lingura dintr-o farfurie, observati care mana o foloseste.
  • I se da copilului sa asculte un ceas si se observa cu ce ureche o face.
  • Puneti-i copilului o foarfeca in mana si rugati-l sa va taie fasii dintr-o foaie de hartie. Observati care mana este folosita pentru a ridica foarfeca si a taia hartia. Repetati procedeul si cu o alta foaie de hartie de alta culoare.
  • Dati-i copilului o hartie rulata sub forma de tub si cereti-i sa se uite prin ea. Observati cu ce ochi face acest lucru.
  • Puneti-i pe masa o marioneta. Jucati-va impreuna si observati in care mana isi pune copilul marioneta.
  • Aceste, cateva exercitii usoare, demonstreaza ca trasaturile de stangaci se instaleaza in tot corpul si nu numai la nivelul mainii stangi.

Chiar daca se dovedeste ca aveti un copil cu adevarat stangaci, practic nu prea aveti nimic de facut. Daca dezvoltarea copilului este normala nu trebuie impiedicat procesul lateralizarii care se va instala progresiv. Este mai bine sa respectam aceste procese, destul de delicate si complexe. In incercarea de a schimba un copil stangaci de a-l ”corecta”, se pot crea in anumite cazuri probleme: neindemanare, dificultati de scris si de citit, balbaiala, etc. Si iata cum practic dintr-un copil normal pe care l-ati vrut dreptaci l-ati facut sa devina un stangaci!

“Stangacia “trebuie respectata! La cei stangaci, emisferele creierului, au functii inverse. Emisfera responsabila de limbaj si de functiile importante, este cea dreapta si nu stanga ca in cazul dreptacilor. Atentie! Contracararea acestei dominante poate crea copilului probleme de invatare! In mod cert partea stanga a corpului are o dexteritate superioara partii drepte si nu varamane altceva de facut decat sa-l respectati, sa-l intelegeti si sa-l ajutati. Nu lasati pe nimeni niciodata(in gradinita sau in scoala) sa incerce sa “corecteze “copilul.

Nu uitati:

Nu exista o mana buna si una rea! Mana stanga poate fi la fel de buna ca si cea dreapta!

 


 
Alte articole din COPIL 3- 12 ANI
Cum pregatim copilul pentru prima zi de scoala?

Cum pregatim copilul pentru prima zi de scoala?

Dupa ce s-a incheiat o etapa in viata copilului – gradinita, urmeaza o alta si anume scoala. Prima zi de scoala este o zi cu multe emoti ...

Cum ne pregatim de gradinita?

Cum ne pregatim de gradinita?

  Lumea noua a gradinitei, aduce in viata copilului multe schimbari. Aceasta lume noua in care copilul intra este diferita de cea pe care a exper ...

Cum scapam de timiditate?

Cum scapam de timiditate?

Timiditatea nu este un defect! Timiditatea este o dovada de sensibilitate!  Un amestec de emotii, frica, neplacere sau interes, cr ...

Copilul si frica de apa

Copilul si frica de apa

Chiar daca primele luni de existenta ale copilului s-au petrecut in apa, mai exact in lichidul amniotic, totusi unor copii le este frica de apa. Fric ...

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza

COMENTARIUL TAU

4C4CD
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.