Cum pregatim copilul pentru prima zi de scoala?

4777 afisari | 23 Iulie 2010
Mihaela
 
Cum pregatim copilul pentru prima zi de scoala? 1
Dupa ce s-a incheiat o etapa in viata copilului – gradinita, urmeaza o alta si anume scoala. Prima zi de scoala este o zi cu multe emotii atat pentru copil cat si pentru parinti, dar este si un nou inceput...Tocmai de aceea pregatirile pentru inceperea scolii trebuie sa se faca cu ceva timp inainte. Dar nu pregatirile materiale trebuie sa primeze ci pregatirea psihologica a copilului.

Iata cateva sfaturi pe care ar trebui sa le urmati daca vreti sa aveti un scolar fericit:

Incepeti sa creati cu cateva saptamani inainte de inceperea scolii, o rutina in ceea ce priveste ora de culcare si de trezire a copilului. Incepeti in fiecare seara sau dimineata, sa modificati programul cu 15 minute pana ce ajungeti la orele dorite. Copilul trebuie sa fie trezit intr-un mod placut, iar responsabilitatea aceasta ar trebui sa ii revina mamei. Vocea calda a mamei ii poate face copilului dimineata frumoasa.

Faceti din cumparaturile pentru noul an scolar un eveniment special. Pregatiti un buget numai pentru acest lucru( lasati loc si de o “abatere” sau doua) si faceti acest lucru cu fiecare copil in parte.

Daca nu este primul an scolar, petreceti cateva ore cu copilul pentru a sorta lucrurile din anii trecuti si apoi mergeti la cumparaturi. Unele lucruri mai pot fi folosite si in anul ce urmeaza.(rucsac, penar, etc).

Pentru primul an de scoala, faceti o vizita cu o saptamana doua inainte acolo cu copilul de mana. Vizitati salile de clasa, de sport, baile. Sau puteti vizita scoala in vara, inainte cu o sapatamana sa se incheie anul scolar .Mergeti cu puiul dumneavoastra in clasa, cu un buchet mare de flori, chiar la doamna care urmeaza sa-i fie dascal primii patru ani de scoala (aranjati in prealabil acest lucru).

Pregatiti copilul pentru noile reguli de disciplina pe care le impune scoala. Copilului trebuie sa i se povesteasca ca va sta 4 ore in banca, ca nu trebuie sa-si deranjeje colegii sau doamna, ca trebuie sa ceara voie la toaleta ori de cate ori e nevoie, sau ca este bine sa vorbeasca cu doamna pentru orice problema, atat timp cat este la scoala.

Vorbiti-i despre scoala cat de frumos puteti. Povestiti intamplari amuzante din viata dumneavoastra de scolar. Copilul trebuie sa fie nerabdator sa inceapa scoala, trebuie sa mearga la scoala cu placere si sa invete de drag. Nici un lucru nu se finalizeaza bine daca este facut cu forta!

Sarbatoriti marea zi. Rezervati o masa la restaurant pentru cina, sau/si pregatiti-i un mic cadou copilului.

Atentie! Nu-i vorbiti niciodata copilului despre scoala ca despre bau, bau! “Lasa ca incepi tu scoala si o sa vezi ce greu o sa fie!” sau” Crezi ca doamna o sa-ti permita sa faci asa?”. Nici scoala si nici doamna nu trebuie sa-l sperie pe copil. Si apoi...odata cu inceperea scolii nu vin greutatile ci responsbilitatile. Asigurati- va puiul ca veti fi langa el orice problema ar avea, ca va doriti ca el sa fie printre cei mai buni iar dumneavoastra sa fiti mandra de el, dar ca nu veti inceta nici o clipa sa-l iubiti.


 
Alte articole din COPIL 3- 12 ANI
Copilul stangaci

Copilul stangaci

Traim intr-o lume a dreptacilor si de aceea copilul stangaci poate intampina uneori anumite dificultati in a-si trai viata. Copilul poate fi etichetat ...

Cum ne pregatim de gradinita?

Cum ne pregatim de gradinita?

  Lumea noua a gradinitei, aduce in viata copilului multe schimbari. Aceasta lume noua in care copilul intra este diferita de cea pe care a exper ...

Cum scapam de timiditate?

Cum scapam de timiditate?

Timiditatea nu este un defect! Timiditatea este o dovada de sensibilitate!  Un amestec de emotii, frica, neplacere sau interes, cr ...

Copilul si frica de apa

Copilul si frica de apa

Chiar daca primele luni de existenta ale copilului s-au petrecut in apa, mai exact in lichidul amniotic, totusi unor copii le este frica de apa. Fric ...

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza

COMENTARIUL TAU

D4162
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.