Primul an de viata al copilului. Lucruri marunte sau adevarate probleme?

6503 afisari | 12 Ianuarie 2010
Mihaela
 
Primul an de viata al copilului. Lucruri marunte sau adevarate probleme? 1
Este absolut normal sa supravegheati cu multa atentie sanatatea copilului dar si dispozitia acestuia in primul an de viata. Foarte multe situatii insa, va dau stari de neliniste, pentru ca nu aveti certitudinea ca este vorba despre o nimica toata sau o adevarata problema.

Dar asa este la inceput, in primul an de viata si mai ales la primul copil. Parintii sunt putin nesiguri pe ei si tot timpul cred ca s-a intamplat ceva cu copilul.

 

Cele mai frecvente probleme care apar in primul an de viata al copilului.

 

Un bebelus tresare, clipeste din ochi, regurgiteaza, stranuta de mai multe ori, uneori respira foarte greu, iar alteori respira usor. Toate aceste lucruri nu trebuie privite ca pe niste semne de boala, ci doar intelese ca pe niste reactii de acomodare la noul mediu de viata.

De exemplu daca copilul mic stranuta de mai multe ori pe parcursul unei zile, nu inseamna neaparat ca este racit. Datorita faptului ca mucoasa nazala este atat de fina, apare o astfel de reactie.

Primelor saptamani de viata le sunt specifice si “gargaunele” care se formeaza pe buza superioara a copilului. Dispar insa dupa 5-8 saptamani.

Putin mai tarziu se vor vedea si asa-numitele “muscaturi de barza”. Sunt niste parti de piele rosiatice care provin de la tesuturile sanguine dilatate. Pot persista pana la varsta de doi ani, cand vor disparea definitiv.

Un alt fenomen intalnit in primele saptamani este aspectul acneic al pielii in zona nasului sau in jurul ochilor. Aceasta problema apare datorita glandei sebacee care nu functioneaza. Nu trebuie sa le atingeti sau sa le dati cu vreo crema, caci ele vor disparea de la sine.

Fontanela este si ea foarte des urmarita de parinti. Fontanela este o depresiune de marimea unei monede si este acoperita numai de piele. Din cauza acestei deschizaturi, oasele craniului rezista la presiunea din timpul nasterii. Pana la implinirea varstei de doi ani a copilului ea trebuie sa se inchida total. Atentie! In cazul unei boli insa, fontanela se adanceste(lipsa de lichide) sau se poate bolti(iar in acest caz trebuie sa mergeti urgent la medic.

Organele digestive ale nou- nascutului nu sunt inca formate si de aceea sunt predispuse la boli. In primele 3-4 luni foarte multi copii au colici si balonari. Acestea apar indiferent de hrana copilului: artificiala cu lapte praf sau hranit natural cu lapte de mama. Un semn ca nou- nascutul are colici este abdomenul tare. Dar pe nou- nascut il doare burtica si atunci cand isi trage piciorusele sub el, se inconvoaie si plange neconsolat. De obicei, colicile apar in a treia saptamana de viata a nou- nascutului si dispar dupa a treia luna. Puteti sa-i dati copilului ceai de colici, picaturi Sab simplex, Espumisan, etc. Tot pentru a calma colicile, puteti sa-i puneti copilului pe burtica prosoape calde.Exista in farmaciile naturiste uleiuri speciale pentru colici, cu care sa-i ungeti burtica.(uleiul de chimen) Sau mai puteti plimba copilul pe teren accidentat adica cu denivelari, pentru calmarea colicilor.

 

Puteti observa multe lucruri in primul an de viata al copilului care nu trebuie sa va ingrijoreze. Dar in acelasi timp, tineti seama ca exista si probleme care nu trebuie tratate cu usurinta. Asadar, atunci cand instinctul vostru de parinte va spune ca trebuie sa mergeti la medic, mergeti! Chiar si pentru o problema minora.

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Citeşte mai multe despre: copilului,   copilul mic,   nou-nascut,   bebelus,   fontanela,   copilul are colici
 
Alte articole din BEBE 0- 1 AN
Cum si cand cantarim bebelusul?

Cum si cand cantarim bebelusul?

 “Oare bebe a mancat suficient?” sau “Bebe a luat destul in greutate?” Nimic anormal in aceste doua intrebari, da ...

Alimente interzise lui bebe in primul an de viata

Alimente interzise lui bebe in primul an de viata

Iata o lista cu cateva alimente de care ar trebui sa-l feresti pe bebe pana ce implineste un anisor. Unele ii pot provoca alergii, altele botuli ...

Prima baie a bebelusului

Prima baie a bebelusului

Primele zile acasa cu puiutul le fac pe proaspetele mamici, care si asa sunt destul de fragile dupa nastere, sa se simta neputincioase. Bebe e atat de ...

Ingrijirea ombilicului(buricului) la nou-nascut

Ingrijirea ombilicului(buricului) la nou-nascut

  Dupa nasterea bebelusului, cordonul ombilical este taiat si pansat cu foarte multa atentie. Restul cordonului ombilical de 5-6 cm se va usca, iar a ...

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza

COMENTARIUL TAU

66081
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.