Parintii, primele modele pentru copiii lor

9755 afisari | 22 Mai 2009
Ruxandra
 
Parintii, primele modele pentru copiii lor 1
E foarte important ce faci, cum faci, ce spui, cum spui...Pentru copilul tau, tu esti primul model, pe care el il urmeaza. Sistemul de valori, felul de a se comporta in societate, parerile, ideile, toate se construiesc caramida cu caramida, de la varste foarte mici.  

 
 

Parintii sunt primele exemple dupa care ei se ghideaza. Agresiv sau linistit, calm sau coleric, manierat sau nu, cu preferinte culinare greu de satisfacut, copilul tau este asa pentru ca si tu esti de cele mai multe ori la fel. Puterea exemplului functioneaza intotdeauna.

Esti un exemplu tu dar si cei din jurul lui. Copilul invata mult de la parinti, dar si de la fratii sau surorile mai mari. De aceea, evolutia fratilor mai mici este de cele mai multe ori mult mai rapida. Ei ii imita pe cei mari atat in limbaj cat si in gesturi. De exemplu un bebelus la 6-8 luni apreciaza mult jocul “cucu-bau” si inca de la aceasta varsta el incearca sa-l imite pe cel ce se joaca cu el. Inca de la aceasta varsta, micutii invata de la cei din jurul lor.

Copiii au mereu nevoie sa fie apreciati, laudati, incurajati si nu in ultimul rand iubiti. Daca ei nu simt asta din partea parintilor sau daca nu simt ca pentru parintii lor reprezinta cel mai important lucru, vor deveni frustrati mai tarziu si le va lipsi increderea in sine toata viata. Deci, comportamentul parintilor este decisiv in evolutia coliilor.

S-a constatat o agresivitate mai mare in randul copiilor carora le-a lipsit iubirea. Unui copil trebuie sa-i arati si mai ales sa-i spui cat de mult il iubesti. Atunci cand stiu ca sunt iubiti copiii se simt in siguranta.

Educatia se face cu multa rabdare, pas cu pas, dar mai ales prin puterea exemplului. Nu este suficient sa-i spui ce si cum sa faca: tu ca parinte trebuie sa fii primul care le pune in practica. Degeaba ii spui tu ca nu e bine sa manance cu mainile murdare, daca tu cand intri in casa nu te duci sa te speli pe maini. Degeaba ii spui tu ca nu este bine sa loveasca alti copii, daca tu de fiecare data cand greseste il lovesti. Degeaba ii spui ca e frumos sa saluti daca nu te-a auzit in viata lui pe tine zicand un “buna ziua “.

A fi parinte inseamna o bucurie enorma dar si o responsabilitate imensa. Nu exista nici o carte care sa te invete in fiecare moment ce sa faci sau care sa-ti dea o solutie in situatii de criza. Copiii nostri sunt atat de diferiti...Trebuie sa invatam sa fim buni, iertatori si iubitori. Numai asa vom fi un model sanatos pentru copiii nostri.

 


Cite┼čte mai multe despre: parinti,   copii,   modele pentru copii
 
Alte articole din SUNTEM PARINTI
Cu copilul in calatorie

Cu copilul in calatorie

Venirea pe lume a unui copil nu trebuie sa insemne pentru familie izolare. Multi parinti au tendinta de a se “lipi” de casa primii ...

Divort, separare: cum sa le spunem copiilor?

Divort, separare: cum sa le spunem copiilor?

In zilele noastre o treime din casatorii esueaza si se finalizeaza printr-un divort sau o separare a parintilor. A fi fiul sau fiica unor parint ...

Fratele mai mare- intre gelozie si iubire

Fratele mai mare- intre gelozie si iubire

Nasterea celui de al doilea copil este un eveniment care implica toata familia, dar mai cu seama pe copilul care deja exista. Stati cateva clipe si ga ...

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza

COMENTARIUL TAU

E38BA
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.