Divort, separare: cum sa le spunem copiilor?

4983 afisari | 08 Decembrie 2009
Mihaela
 
Divort, separare: cum sa le spunem copiilor? 1

In zilele noastre o treime din casatorii esueaza si se finalizeaza printr-un divort sau o separare a parintilor. A fi fiul sau fiica unor parinti divortati nu mai reprezinta astazi “un capat de tara” sau o rusine. Copiii nu mai

arata cu degetul la scoala, iar dascalii nu ii privesc altfel pe acesti copii, decat ii privesc pe copiii cu o situatie familiala normala.

Totusi situatia doare. Si doare si mai tare, mai ales daca copilul nu a avut pana in momentul separarii parintilor date ca acest lucru s-ar putea intampla. Daca parintii nu s-au certat, nu au discurtat prea mult in contradictoriu, nu s-au jicnit niciodata in fata copilului, deci despartirea nu a putut fi anticipata, copilul o va simti ca pe un adevarat soc. Chiar daca voi “maturii”, considerati ca asa este mai bine, nu va asteptati la multumiri din partea copilului pentru asta. Insa modul in care ii dati vestea copilului si cum ii creionati povestea voastra sunt determinante pentru reactia lui.

 

Iata cateva sfaturi care ar putea face trecerea peste momentul divortului mai usoara:

 

Imediat ce ati luat hotararea sa va separati trebuie sa stati de vorba cu copilul despre asta. Nu trebuie sa asteptati ca efectele ei sa se produca iar copilul sa inceapa sa puna intrebari. Trebuie sa-i vorbiti copilului despre divort cu cuvinte simple pe intelesul lui.

 

Nu trebuie sa plangeti in fata copilului si sa va aratati distrusi de situatie. Copilul are nevoie de siguranta, iar daca vede niste parinti “devastati” va avea senzatia ca totul se prabuseste. Calmul parintilor se va transmite asupra copilului.

 

Vetea despre divort, cum o dam copilului? Daca parintii divorteaza si au ramas totusi in relatii normale, cel mai bine pentru copil este ca vestea despre divort sa fie data impreuna de ambii parinti. Astfel ei vor avea impresia ca parintii gestioneaza bine situatia si vor fi capabili sa-si rezolve problemele. Acest lucru ii linisteste pe copii.

 

Nu va reglati conturile in fata copilului. Pastrati reprosurile si acuzele pentru alte momente in care sunteti doar voi parintii. Copilul va accepta mai usor situatia si va intelege mai bine ceea ce spuneti daca reusiti sa va respectati incontinuare si sa pastrati o relatie de bun simt.

 

Nu uitati nici o clipa ca vorbiti cu un copil! Nu dati detalii despre viata voastra de cuplu. Lucrurile astea nu-l privesc pe copil si nici nu le-ar intelege.

 

Cum sa-i spunem copilului despre divort?

 

Adevarul spus ca o poveste care il intereseaza doar pe copil: “Cred ca ti-ai dat seama, ca desi am facut eforturi, eu cu tata nu ne mai intelegem. Din acest motiv am hotarat sa ne despartim. Nu e deloc placut dar astfel de lucruri se mai intampla. Iti garantam insa ca vom face totul ca tu sa nu fii prea afectat. Tu vei ramane intotdeauna copilul meu si al tatalui tau. Nu exista nici un risc ca tu sa pierzi dragostea noastra.”

...Si totusi oricum i-ati spune acest lucru, lumea copilului se clatina. Incepe sa-i fie teama ca va trebui sa se mute, sa schimbe scoala, sa piarde prietenii, sa schimbe locuri, lucruri...Este foarte important ca in aceste momente sa insistati pe lucrurile care nu se schimba. Cu cat schimbarile sunt mai multe, cu atat copilului ii este mai greu sa le accepte. Nimic nu il va face mai linistit pe copil ca “dragaleala” din fiecare seara inainte de povestea de noapte buna...Si asta nu trebuie sa se schimbe!

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Alte articole din SUNTEM PARINTI
Cu copilul in calatorie

Cu copilul in calatorie

Venirea pe lume a unui copil nu trebuie sa insemne pentru familie izolare. Multi parinti au tendinta de a se “lipi” de casa primii ...

Fratele mai mare- intre gelozie si iubire

Fratele mai mare- intre gelozie si iubire

Nasterea celui de al doilea copil este un eveniment care implica toata familia, dar mai cu seama pe copilul care deja exista. Stati cateva clipe si ga ...

Parintii, primele modele pentru copiii lor

Parintii, primele modele pentru copiii lor

E foarte important ce faci, cum faci, ce spui, cum spui...Pentru copilul tau, tu esti primul model, pe care el il urmeaza. Sistemul de valori, felul d ...

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza

COMENTARIUL TAU

51B63
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.