Ora de culcare. Povesti de noapte buna sau alte metode de adormit?

8481 afisari | 02 Septembrie 2009
Ruxandra
 
Ora de culcare. Povesti de noapte buna sau alte metode de adormit? 1
  Pe masura ce copilul creste, nevoia de somn nu mai este atat de mare. Astfel, ca pentru un copil de 2 ani sunt suficiente 10-12 ore de somn acestea impartindu-se intre somnul de noapte si cel de dupa-amiaza.

 

 

Unii copii au mari probleme cu somnul la aceasta varsta, mai ales cu adormitul. Trezitul de multe ori in timpul noptii, certurile inainte de culcare pentru a merge in pat, strica buna dispozitie a oricarei familii. De fapt, care sunt motivele care stau la baza acestor neintelegeri si cum ar fi bine sa solutionam problema?

Somnul nu reprezinta o binefacere pentru copil, asa cum o considera de pilda parintii. Nevoia de a fi mereu in miscare, nevoia de a explora, este atat de puternica incat, considera ora somnului un mare chin.

La copiii mai mici exista un punct critic in ceea ce priveste nevoia de somn. Ei insa se straduiesc sa-l depaseasca si sa reziste pentru a nu merge la culcare. Este bine ca parintii sa nu cedeze in aceste situatii si sa renunte la somnul copilului, situatia nu trebuie scapata in nici un caz de sub control.

Nu impuneti copilului o ora de culcare care nu se poate respecta. Tineti intotdeauna cont de ritmul copilului. De multe ori, ora de culcare a copiilor o depaseste pe cea a parintilor.

Toate discutiile care apar datorita refuzului de a merge la culcare sunt greu de evitat. Foarte important este ca somnul si mersul in pat sa nu se faca sub presiune si nervi. Copilul nu trebuie sa perceapa mersul la culcare ca pe o pedeapsa. Patul trebuie sa fie un loc drag lui, iar mersul la culcare sa nu se transforme intr-un exercitiu impus.

Pregatiti-l psihic cu o ora inainte de culcare.”Peste o ora ne pregatim de culcare; mai tarziu”Peste zece minute...'”si in cele din urma”Gata este ora noua, pipi, dintii si in pat”. Copiilor nu le plac momentele de tranzitie si vor aprecia faptul ca i-ati prevenit.

Cu o jumatate de ora inainte de culcare, initiati un ritual. Etapele ar putea fi: spalatul pe dinti, olita, cateva impresii despre ziua care se incheie, povestea de seara, culcarea jucariilor, pupicul mamei si al tatalui, asezarea canitei cu apa pe noptiera, imbratisarea ursuletului de plus, etc.

Atunci cand a venit momentul sa-i spuneti “Noapte buna” spuneti-i cu o voce calda” Sa ai o noapte linistita, sa visezi frumos. Ne vedem maine dimineata.” Si plecati din camera lui fara a mai reveni, cu exceptia urgentelor(pipi, copilul se sperie, etc).

Sunt cazuri in care copilul refuza sa se culce si spune:”Mie nu mi-e somn!”In acest caz ii raspundeti:”Nu este nici o problema, te vei culca mai tarziu, dar te rog sa ramai in pat(sau in camera ta). “Ora de culcare a copiilor a trecut, acum este ora mamicilor si a taticilor. Daca ramai cuminte in pat, vin si iti mai dau un pupic peste zece minute”

Rezistati dorintei de a va culca in pat cu el, pana acesta va adormi. Nu faceti decat sa-l privati de ocazia de a deveni independent si in mod sigur agravati situatia si dificultatile de a adormi. Doar nu sunteti ursuletul lui de plus! Fiti foarte fermi in ceea ce spuneti si in ceea ce faceti! Copilul va renunta in cele din urma si se va culca singur.

 

Ce sa nu faceti niciodata:

 

Sa culcati copilul in pat langa dumneavoastra, sau sa-l lasati sa adoarma sfarsit de oboseala in primul pat pe care-l nimereste prin casa.

Sa-i permiteti sa se ridice din pat ori de cate ori are el chef satisfacandu-i nenumarate cereri.

Sa ve enervati si sa va pierdeti cumpatul; cu cat sunteti mai calmi cu atat se va potoli mai repede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Alte articole din COPIL 1- 3 ANI
Cat trebuie sa manance un copil intre 1 si 3 ani?

Cat trebuie sa manance un copil intre 1 si 3 ani?

Mancarea copilului poate fi un motiv de neliniste pentru foarte mamici. Mereu, acestea au impresia ca puiul lor ori nu mananca cat trebuie, or ...

10 reguli de aur pentru a gasi bona potrivita

10 reguli de aur pentru a gasi bona potrivita

Cu mare atentie si putin fler, poti face o alegere buna. Iar daca ai gasit persoana potrivita care sa aiba gija de puiul tau, ar fi bine sa in ...

Rolul povestilor in dragostea pentru citit de mai tarziu

Rolul povestilor in dragostea pentru citit de mai tarziu

Povestile, atat de iubite de copii, le dezvolta vocabularul si le hranesc imaginatia si inteligenta. Ele il ajuta pe copil sa urmareasca o des ...

Copilul nu are pofta de mancare. Ce facem?

Copilul nu are pofta de mancare. Ce facem?

De cate ori nu auzim vorbindu-se despre aceasta problema”copilul care nu mananca nimic”. Pofta de mancare insa este ceva care variaza de la o zi la al ...

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza

COMENTARIUL TAU

6BFA8
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.