Importanta trompelor uterine in conceperea unui copil.

10661 afisari | 13 Octombrie 2009
Mihaela
 
Importanta trompelor uterine in conceperea unui copil. 1
Trompele uterine sau tubele lui Fallopio sunt doua tuburi subtiri, una pe fiecare parte a uterului, care au urmatoarele "sarcini": trebuie sa asigure si sa sprijine captarea ovulului din cavitatea peritoneala, sa transporte ovulul  spre cavitatea uterina, sa duca spermatozoidul in locul de intalnire cu ovulul, sa ajute sa se produca fertilizarea si sa ajute la transportul embrionului in cavitatea uterina. Iata deci ce rol important au trompele uterine in conceperea unui copil.

Dar cum arata de fapt ? Din punct de vedere anatomic, trompele uterine sunt niste formatiuni musculare cilindrice, cu o lungime de 10- 14 cm. Ele fac legatura intre cavitatea uterina si cavitatea peritoneala din imediata apropiere a celor doua ovare. Din pacate, de-a lungul vietii femeilor, acesta structura poate fi lezata de anumiti factori de natura infectioasa, de factori inflamatori, mecanici sau chimici, astfel comunicarea dintre cavitatea abdominala si cea uterina se intrerupe complet sau partial. In aceste conditii ovulul si spermatozoidul nu se mai intalnesc, sau se compromite capacitatea de transport a embrionului, in ambele cazuri fiind vorba de infertilitate.

Problemele de natura tubara au o pondere de 40% din totalul cauzelor de infertilitate ale femeilor. Deci e o investigatie in acest sens nu trebuie amanata atunci cand v-ati hotarat sa concepeti un copil.

Cea mai mare contributie o aduce boala inflamatorie pelvina(BIP), care inseamna de fapt inflamatia acuta a tuturor organelor aflate in pelvis, vindecarea fiind de foarte multe ori greoaie.

Cum putem depista o problema legata de functionarea trompelor uterine?

 

Este necesar un consult medical de specialitate unde se cauta problemele ce au dus la infertilitate. Histerosalpingografia sau HSG este o procedura ce se impune in momentul in care se suspecteaza o problema a trompelor uterine. Se efectueaza la 2-5 zile dupa terminarea menstruatiei si de regula nu implica spitalizare mai mare de o zi.

Alte teste de evaluare a trompelor sunt histeroscopia, chirurgia laparoscopica, teste de sange pentru verificarea anticorpilor Chlamydia.

 

Cauze care afecteaza functionarea trompelor uterine.

 

In primul rand sunt infectiile cu transmitere sexuala dintre care pe primele locuri se afla Chlamydia si gonoreea. Mai sunt infectiile aparute in urma avorturilor spontane sau provocate, dupa nastere, sau dupa alte proceduri precum chiuretajul biopsic. O alta cauza ar fi aplicarea defectuasa a steriletului care poate produce o infectie care implica si trompa. Endometrioza sau alte infectii si proceduri chirurgicale din vecinatatea trompelor pot fi de asemenea cauze. O alta cauza o reprezinta sarcina anterioara ectopica.

 

Trompele pot fi blocate total sau numai partial. Acest lucru poate creste riscul de a dezvolta o sarcina in trompa uterina adica sarcina extrauterina.

Simptome

 

Endometrioza si boala inflamatorie pelvina, pot provoca menstruatie dureroasa si dureri in timpul actului sexual. Aceste simptome nu apar insa in mod obligatoriu.

 

 

 


 
Alte articole din PRECONCEPTIE, FERTILITATE
Mareste-ti sansele de a ramane insarcinata cu ajutorul dietei

Mareste-ti sansele de a ramane insarcinata cu ajutorul dietei

Ceea ce mancam are o importanta covarsitoare pentru felul in care aratam, pentru cum ne miscam si in general pentru starea noastra de sanatate ...

De ce avem probleme cu fertilitatea?

De ce avem probleme cu fertilitatea?

Desi a ramane insarcinata pare a fi cel mai usor lucru din lume, nu este valabil pentru toate femeile. Exista mai multe motive pentru care con ...

Temperatura bazala

Temperatura bazala

Cum putem determina perioada sigura de conceptie, bazandu-ne pe temperatura bazala? Este simplu, dar trebuie multa consecventa. Progesteronul, ...

Infertilitatea masculina

Infertilitatea masculina

Infertilitatea masculina, nu este un subiect despre care sa auzim vorbindu-se toata ziua la stiri, dar poate veti fi surprinsi sa aflati ...

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza

COMENTARIUL TAU

38BC1
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.