Guta, o consecinta a stilului de viata
Guta, este o boala inflamatorie articulara fiind mai degraba o poliartrita cu substrat metabolic. Cauza artirtei gutoase este marirea in sange a acidului uric care nu este altceva decat un deseu metabolic ce provine din degradarea purinelor. In trecut guta era considerata o boala a bogatilor, caci doar ei isi permiteau sa manance frecvent carne de vanat(foarte bogata in purine). In prezent insa, o alimentatie nesanatoasa plina de mezeluri de tot soiul, excesele din timpul sarbatorilor de iarna cand se consuma multe alimente bogate in purine, pot declansa oricand o criza de guta.
Cum se manifesta guta?
In cazul gutei sunt afectate articulatiile suprasolicitate circulator si gravitational ca de pilda articulatia metatarso- falangiana a degetului mare de la picior.
Criza articulara are debutul cel mai adesea in toiul noptii, cu inflamarea serioasa a articulatiei(tumefiere, roseata, caldura locului dureros), cu dureri mari ce nu pot fi ameliorate de analgezicele uzuale sau de antiinflamatoarele comune.
Factori declansatori ai crizelor de guta
Criza de artrita gutoasa apare cel mai frecvent in urma exceselor alimentare(alimente care contin purine in combinatie cu alcool). Mai poate declansa o criza de guta si doar excesul de alcool singular fara abuz alimentar purinic, traumatisme la nivel local, efort fizic exagerat peste gradul de antrenament sau boli severe precum infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.
In general, persoanele obeze sunt cele mai predispuse la crizele de guta(complexul metabolic).
Daca nu este tinut un regim alimentar hipopurinic si instituit un tratament medicamentos, guta devine poliarticulara, ea afectand din ce in ce mai multe articulatii. Acidul uric se depune in tesuturisub forma unor tofi gutosi(de exemplu dupa ureche, in jurul cotului, gleznei sau al genunchiului), sau se poate aduna in rinichi, formand calculi uratici.
Guta apare dupa varsta de 33 de ani si este mult mai frecventa la barbati decat la femei. La femei apare in general dupa menopauza
Terapia in guta
Regimul alimentar este cel care sta la baza tratamentului pentru guta. Ca principii generale de regim:
Regim hipocaloric
Regim hiposodat
Sarac in alimente care contin purine
Hipolipidic
Hipoproteic
Bogat in produse lactate(prezinta avantajul ca alcalinizeaza urina si impiedica astfel formarea de calculi de acid uric)
Se recomanda un consum de 3l de lichide pe zi
Alimente interzise bolnavilor de guta:
Vanatul, organele animale- inima, rinichi, ficat, creier, momite
Anumiti pesti- scrumbie, hamsii, macrou, hering
Icre
Drojdie(bere)
Produse de panificatie
Carnea de animal sau pasare tanara- pui, carnea de gasca, curcan, potarniche, concentratele din carne
Ciocolata, cacao
Bauturile alcoolice in special vinul
Alimente permise in boala de guta:
Bolnavii de guta pot manca majoritatea legumelor si fructelor(mazarea, spanacul, lintea trebuie consumate cu moderatie),
Cereale- orez, porumb, paine de porumb, malai.
Carnea alba slaba fiarta rasol sau la gratar(o portie pe zi)
Nuci, migdale, alune, portocale, struguri, fragi.
Branzeturi, lapte, iaurt
Ulei de masline
Tarte cu fructe, prajituri cu gris, prajituri cu orez.
Oua proaspete cu zeama- cu moderatie
Este foarte important ca guta sa fie descoperita la inceput si sa fie luate rapid masuri in ce priveste regimul de viata: excluderea alcoolului, a cafelei, regim alimentar si administrarea de medicamente care trebuie luate toata viata. De asemenea la fel de important este si consumul de lichide pentru a ajuta rinichii. Se vor consuma min. 30ml/kg corp.
Foto: dreamstime.com
Cum se manifesta guta?
In cazul gutei sunt afectate articulatiile suprasolicitate circulator si gravitational ca de pilda articulatia metatarso- falangiana a degetului mare de la picior.
Criza articulara are debutul cel mai adesea in toiul noptii, cu inflamarea serioasa a articulatiei(tumefiere, roseata, caldura locului dureros), cu dureri mari ce nu pot fi ameliorate de analgezicele uzuale sau de antiinflamatoarele comune.
Factori declansatori ai crizelor de guta
Criza de artrita gutoasa apare cel mai frecvent in urma exceselor alimentare(alimente care contin purine in combinatie cu alcool). Mai poate declansa o criza de guta si doar excesul de alcool singular fara abuz alimentar purinic, traumatisme la nivel local, efort fizic exagerat peste gradul de antrenament sau boli severe precum infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.
In general, persoanele obeze sunt cele mai predispuse la crizele de guta(complexul metabolic).
Daca nu este tinut un regim alimentar hipopurinic si instituit un tratament medicamentos, guta devine poliarticulara, ea afectand din ce in ce mai multe articulatii. Acidul uric se depune in tesuturisub forma unor tofi gutosi(de exemplu dupa ureche, in jurul cotului, gleznei sau al genunchiului), sau se poate aduna in rinichi, formand calculi uratici.
Guta apare dupa varsta de 33 de ani si este mult mai frecventa la barbati decat la femei. La femei apare in general dupa menopauza
Terapia in guta
Regimul alimentar este cel care sta la baza tratamentului pentru guta. Ca principii generale de regim:
Regim hipocaloric
Regim hiposodat
Sarac in alimente care contin purine
Hipolipidic
Hipoproteic
Bogat in produse lactate(prezinta avantajul ca alcalinizeaza urina si impiedica astfel formarea de calculi de acid uric)
Se recomanda un consum de 3l de lichide pe zi
Alimente interzise bolnavilor de guta:
Vanatul, organele animale- inima, rinichi, ficat, creier, momite
Anumiti pesti- scrumbie, hamsii, macrou, hering
Icre
Drojdie(bere)
Produse de panificatie
Carnea de animal sau pasare tanara- pui, carnea de gasca, curcan, potarniche, concentratele din carne
Ciocolata, cacao
Bauturile alcoolice in special vinul
Alimente permise in boala de guta:
Bolnavii de guta pot manca majoritatea legumelor si fructelor(mazarea, spanacul, lintea trebuie consumate cu moderatie),
Cereale- orez, porumb, paine de porumb, malai.
Carnea alba slaba fiarta rasol sau la gratar(o portie pe zi)
Nuci, migdale, alune, portocale, struguri, fragi.
Branzeturi, lapte, iaurt
Ulei de masline
Tarte cu fructe, prajituri cu gris, prajituri cu orez.
Oua proaspete cu zeama- cu moderatie
Este foarte important ca guta sa fie descoperita la inceput si sa fie luate rapid masuri in ce priveste regimul de viata: excluderea alcoolului, a cafelei, regim alimentar si administrarea de medicamente care trebuie luate toata viata. De asemenea la fel de important este si consumul de lichide pentru a ajuta rinichii. Se vor consuma min. 30ml/kg corp.
Foto: dreamstime.com
Citeşte mai multe despre:
guta, artrita gutoasa, cum se manifesta guta, alimente permise in boala de guta, criza de guta, boala
Alte articole din BOLI
Ingrijire medicala de calitate la preturi foarte mici!
Situat pe Strada Piața Națiunilor Unite, nr. 5-7, sector 4, București, Centrul Medical al Fundației Sfântul Spiridon Vechi, parte a Așezămâ ...
Cand se face colposcopia?
Colposcopia se face atunci cand trebuie observat cu acuratete foarte mare colul uterin si vaginul, cand exista suspiciuni de anumite leziuni n ...
Ce sa mananci daca pielea ta sufera de acnee?
Acneea este o boala care afecteaza in special adolescentii si are o stransa legatura cu alimentatia. Pielea noastra arata intr-un fel sau altu ...
Cum ne protejam de soare si cum evitam arsurile solare si deshidratarea?
Exista doua tipuri de raze ultraviolete: UVB si UVA. In anii trecuti, se credea ca numai razele ultraviolete B sunt periculoase pentru sanatat ...
COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza
COMENTARIUL TAU
* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate
- Top citiri
- Top recomandari
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.