Eruptia dintilor. Cand apar primii dintisori?

9922 afisari | 01 Septembrie 2009
Mihaela
 
Eruptia dintilor. Cand apar primii dintisori? 1
In primul an de viata al copilului, cele mai mari neplaceri sunt legate de durerile cauzate de eruptia dintilor. Funduletul rosu, temperatura crescuta, infectiile repetate au la baza dintisorii. Dintii il fac pe copil irascibil, agitat, plangacios si uneori copilul poate face diaree.

 

 

 

Cand apar primii dintisori?

 

Nu exista o regula si un termen stabilit pentru eruptia dintilor. Unor copii le apar primii dinti la timp iar altii au o eruptie dentara intarziata. Cresterea dintilor se intinde pe o perioada mai lunga, care nu tine doar de primul an de viata.

De regula primii dinti apar intre lunile 4 si 7. La inceput cresc dintii de jos, incisivii mediani inferiori(strapung gingia inferioara), apoi incisivii mediani superiori si incisivii laterali inferiori, iar la sfarsitul primului an de viata, copilul ar trebui sa aiba 6 dinti.

Dupa ce apar primii sase dinti, urmeza o pauza de cateva luni pana la eruptia urmatorilor sase care sunt incisivii laterali inferiori si primii molari de lapte. Intre molari si incisivii laterali, va ramane un spatiu liber destinat caninilor care insa vor erupe mai tarziu. Apar intai caninii superiori dupa care caninii inferiori. Dentitia de lapte se incheie cu aparitia molarilor de lapte, primii erup molarii inferiori si mai apoi cei superiori.

Eruptia dentara nu are intotdeauna acelasi curs pentru toti copiii. Unii dinti pot intarzia sa apara fiind astfel depasiti de urmatorii. Exista situatii in care incisivii laterali superiori ii pot preceda pe cei mediani.

 

Cum ne dam seama ca ii ies dintii?

 

In primul rand dispozitia copilului nu este tocmai una buna. El este irascibil, nu are pofta de mancare si plange aproape din orice. Saliveaza foarte mult si sta cu degetele in gura o mare parte din timp. Uneori poate aparea o crestere a temperaturii fara nici un alt simptom de boala iar alteori face diaree. Unor copii li se poate inrosi gingia. Daca ne uitam in gura copilului ne putem da seama unde vor aparea primii dinti de lapte. In locul unde vor aparea, daca punem mana, se simt inflamatii tari si albicioase.

 

Cum putem ajuta copilul sa treaca mai usor prin aceasta perioada?

 

Putem masa maxilarul inflamat si rosu cu ceai de musetel sau cu un gel special de la farmacie(Calgel, Dentinox). Mai putem alina durerile micutului cu ajutorul bilutelor homeopate(Chamomilla D30, Globuli sau Osanit). Aceste bilute se pun sub limba pana se topesc.

 

Putem sa grabim eruptia dintilor?

 

Nu si nici nu cred ca ar fi bine. In schimb putem sa ajutam copilul dandu-i sa muste dintr-o bucata de paine, sau o bucata de morcov sau mar.

 

Cand trebuie sa spalam dintii copilului?

 

Trebuie sa incepem odata ce au aparut primii dinti de lapte. Putem pune pe deget o compresa sterila si sa frecam dintii copilului sau cu o pasta de dinti din farmacie speciala pentru bebelusi(Nenedent). Copilul trebuie spalat pe dinti mai ales dupa masa de seara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Alte articole din BEBE 0- 1 AN
Cum si cand cantarim bebelusul?

Cum si cand cantarim bebelusul?

 “Oare bebe a mancat suficient?” sau “Bebe a luat destul in greutate?” Nimic anormal in aceste doua intrebari, da ...

Alimente interzise lui bebe in primul an de viata

Alimente interzise lui bebe in primul an de viata

Iata o lista cu cateva alimente de care ar trebui sa-l feresti pe bebe pana ce implineste un anisor. Unele ii pot provoca alergii, altele botuli ...

Prima baie a bebelusului

Prima baie a bebelusului

Primele zile acasa cu puiutul le fac pe proaspetele mamici, care si asa sunt destul de fragile dupa nastere, sa se simta neputincioase. Bebe e atat de ...

Primul an de viata al copilului. Lucruri marunte sau adevarate probleme?

Primul an de viata al copilului. Lucruri marunte sau adevarate probleme?

Este absolut normal sa supravegheati cu multa atentie sanatatea copilului dar si dispozitia acestuia in primul an de viata. Foarte multe situatii insa ...

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza

COMENTARIUL TAU

5738E
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.