Diareea acuta la copii in anotimpul cald
Paraziti. Infestarea cu giardia poate fi una din cauzele care declanseaza diareea. Cele mai frecvente cazuri se semnaleaza in crese si gradinite.
Virusuri. Poate fi provocata de rotavirusuri, enterovirusuri. Apar mai des la copiii din colectivitati sau atunci cand exista o igiena precara (la adulti nu se manifesta intotdeauna boala si nestiind nu protejeaza copilul cum trebuie). Gastroenterocolita virala poate aparea oricand dar se inregistreaza o frecventa mai mare a bolii vara.
Bacteriile. Epidemiile declansate de agenti microbieni cum ar fi E.coli sau salmonela apar tot in anotimpul cald datorita raspandirii lor mult mai rapida.
Medicamentele. Antibioticele provoaca de multe ori boli diareice destul de grave.
Cum apare diareea. Lipsa poftei de mancare, apatia sau starea de nervozitate, pot fi primele semne de aparitie a diareii la copil. Cand deja s-a instalat boala apar scaunele lichide, explozive care pot fi in numar de 10- 12 pe zi. Burtica incepe si ea sa doara. Uneori diareea este insotita de febra sau varsaturi. In acest caz apare imediat pericolul de deshidratare. Copilul pierde apa si sarurile esentiale de sodiu si potasiu. In oricare din cazuri va aflati, trebuie sa va adresati urgent medicului pediatru si sa administrati copilului saruri de rehidratare orala. Semnele de deshidratare severa sunt: somnolenta, uscaciunea buzelor si a pielii, cearcanele, apatia,etc.Deshidratarea majora poate duce la convulsii sau chiar la deces.
Rehidratarea este vitala. Imediat ce apar primele semne de diaree la copil trebuie sa-i maresti cantitatea de lichide. Dieta alimentara trebuie sa fie usoara. In cazul in care copilul are scaune multe si explozive e necesara administrarea de saruri minerale. Trebuie sa-i introduci in alimentatie supa de morcovi, zeama de orez, faina de orez, ceai de menta. Faina de orez poti sa o introduci in supa copilului. In cazul in care bebelusul primeste lapte praf, trebuie sa i-l inlocuiesti cu unul fara lactoza. Daca bebe este hranit la san se va continua alaptarea doar in cazul in care mama nu reprezinta o sursa de imbolnavire. Pe masura ce copilul se simte mai bine, se introduc treptat in alimentatie branza de vaci, carnita fiarta, mere coapte, paste fainoase.
Cum tratam.
Vom administra copilului antitermice pe cale orala.Nu se administreaza niciodata supozitoare copilului atunci cand el are diaree.
Saruri de rehidratare orala;
Calciu carbonic. Pliculete cu Smecta.
Ceai de menta.
Administrarea unui antiinfectios.(numai la recomandarea medicului).
Cum prevenim.
Trebuie o atentie sporita la alimentatia copilului mai ales in sezonul cald.
Carnea, oualele, sa fie preparate bine si intotdeauna proaspete.
Fructele si legumele trebuie spalate foarte bine inainte de consum.
Copilul trebuie invatat sa spele manutele inainte de fiecare masa.
Apa pe care o bea micutul trebuie sa fie plata sau fiarta si racita. Apa plata nu se tine desfacuta mai mult de 24 de ore. Apa de fantana nu se da niciodata la sugar si la copilul mic.
Alimentele se pastreaza numai la frigider.
Nu-i cumpara copilului alimente de pe strada.
Evita locurile cu nisip din parcuri.
Toate persoanele care intra in contact cu copilul trebuie sa aiba o igiena foarte buna si sa se spele frecvent pe maini, dar mai ales cand intra in casa.
Tusea la copii
Intalnim mai multe situatii pentru care un copil tuseste. De regula, tusea ca si febra este doar un mecanism de aparare al organismului care a ...
Cand febra e mare...
Febra este un mijloc natural de aparare si arata faptul ca organismul reactioneaza bine si incearca sa lupte impotriva unei infectii. Ins ...
Rotavirusul
Inceputul infectiei, seamana cu o viroza respiratorie datorita febrei ridicate, cu o faringo- amigdalita, cu o rinita sau cu o otita medie. Du ...
Varsaturile la copii
Varsaturile se intalnesc foarte des la copii. In general stomacul are o reactie la mancare, dar uneori reactioneaza si la virusi ori la bacter ...
COMENTARIUL TAU
* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate
- Top citiri
- Top recomandari