De ce regurgiteaza bebelusul?
Regurgitarea in timpul meselor a bebelusului este cel mai intalnit motiv al disconfortului la varste foarte mici. Dar de ce regurgiteaza bebe?
Iata cam cum arata aparatul digestiv al bebelusului abia nascut: esofag scurt iar stomacul in forma de palnie cu sfincterul superior slab, ce predispun la regurgitatii. In primele trei luni de viata, sistemul digestiv invata sa functioneze.
Cauzele regurgitarii pot fi: inghitirea aerului in timpul suptului, supraalimentarea sugarului, excitabilitatea neuro-reflexa ridicata. Daca aceste perturbari au un caracter trecator si nu au un efect negativ asupra sanatatii copilului, nu trebuie sa va faceti foarte multe griji. Regurgitatiile vor disparea in a doua jumatate a primului an de viata atunci cand diversificam alimentatia bebelusului si incepem sa introducem hrana suplimentara.
In urmatorul caz este foarte important sa consultati de urgenta medicul pediatru:daca regurgitatiile sunt abundente si persistente, iar bebelusul are o crestere mai mica in greutate decat ar trebui.
Ce se poate face?
In primul rand manevrati-l cu multa grija dupa fiecare masa. Evitati miscarile bruste!
Tineti copilul dupa fiecare alaptare timp de 10-15 minute, asezandu-l cu pieptul pe palma, in asa fel incat mana sa se afle mai jos de linia sfrcurilor. Sau puteti sa-l bateti usor cu palma pe spate, sau sa-l mangaiati usor cu degetele pe spate pana in momentul in care bebe eructeaza.
Masati-i burtica lui bebe cu miscari circulare de 15 ori si indoaie-i piciorusele ca la gimnastica. Repeta de 15 ori aceste miscari. Fa acest exercitiu dimineata si seara.
Cea mai favorabila pozitie refluxului gastro-esofagian, mai ales dupa ce bebelusul a mancat este cea in care il tii la verticala si il bati usor pe spate. Daca bebe este foarte mic nu uitati cu o mana sa-i sustineti capul.
Atentie! Daca stiti ca bebe regurgiteaza mai mult sau vomita chiar,iar dupa masa il puneti in patut sa doarma , supravegheati-l cateva minute. Exista riscul ca bebelusul sa vomite si sa se innece cu voma.
Cum si cand cantarim bebelusul?
“Oare bebe a mancat suficient?” sau “Bebe a luat destul in greutate?” Nimic anormal in aceste doua intrebari, da ...
Alimente interzise lui bebe in primul an de viata
Iata o lista cu cateva alimente de care ar trebui sa-l feresti pe bebe pana ce implineste un anisor. Unele ii pot provoca alergii, altele botuli ...
Prima baie a bebelusului
Primele zile acasa cu puiutul le fac pe proaspetele mamici, care si asa sunt destul de fragile dupa nastere, sa se simta neputincioase. Bebe e atat de ...
Primul an de viata al copilului. Lucruri marunte sau adevarate probleme?
Este absolut normal sa supravegheati cu multa atentie sanatatea copilului dar si dispozitia acestuia in primul an de viata. Foarte multe situatii insa ...
COMENTARIUL TAU
* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate
- Top citiri
- Top recomandari