Copilul in prima luna de viata

6432 afisari | 21 Iunie 2009
Ruxandra
 
Copilul in prima luna de viata 1
Dupa noua luni de asteptare, in care doar l-ati imaginat, in sfarsit a aparut minunea. Ce se intampla de fapt dupa nastere? Dupa ce s-a nascut, in doar cateva ore, intreg tractul gastrointestinal al copilului este “colonizat” cu microbi. La bebelusii alimentati natural, flora intestinala este monomorfa reprezentata de bacilul bifidus. La cei hraniti artificial predomina bacilul coli iar flora este polimorfa.

 

Imediat dupa nastere unora dintre sugari li se umfla pleoapele si nu pot deschide ochii. Majoritatea sugarilor au strabism dar atata vreme cat nu isi coordoneaza miscarile globilor oculari este lipsit de relevanta.

Atunci cand bebe isi anunta dorinta de a suge, dar se pare ca il impiedica ceva, trebuie cercetatat daca asa-numitul “frau al limbii” nu este inserat prea anterior. Taierea acestuia se face doar de catre medicul chirurg.

La baietei scrotul(punguta cu testicule) poate prezenta un hidrocel, fiind plina cu lichid care impiedica palparea testiculelor. Se va retrage dupa cateva luni.

Daca vreti sa verificati auzul nou-nascutului, faceti un zgomot puternic in camera(trantiti de ex usa). In momentul acesta copilul trebuie sa planga sau sa stranga pleoapele. Asta inseamna ca, copilul aude bine.

In primele zile dupa nastere, pe corpul nou-nascutului apare o eruptie urticari-forma care se mai numeste si eritem toxic alergic. Dispare in cateva zile de la sine.

Laptele de mama il protejeaza de infectii. Este demonstrat ca acesta este alimentul ideal pentru nou-nascut. El contine aminoacizi, vitamine, saruri minerale. Anticorpii pe care-i contine sunt antipoliomielitici, antivirali avand o puternica actiune antimicrobiana.

Daca este alimentat artificial sugarul poate avea des regurgitatii, balonari, aerofagie, constipastie si poate tipa si plange dand impresia mamei ca ii este foame. Daca sunteti absolut convinsa ca este mancat bine dati-i 50 ml de ceai cald, puneti-i pe burtica o compresa de alcool indoit cu apa, apoi culcati-l pe burtica sau tineti-l in brate lipit de dumneavoastra si plimbati-l.

Mai des intalnit in cazul fetitelor, mamele pot observa dupa nastere, in primele zile, asa-numita luxatie congenitala de sold. Dezbracati copilul si tineti-l cu picioarele apropiate si bine intinse. Verificati daca cutele pielii de pe coapse sunt egale. Daca nu sunt egale, semnalati asta urgent medicului pediatru pentru investigatii suplimentare.(manevra Ortolani, semnul resortului, etc).

Cordonul ombilical, prin care atata vreme s-a hranit bebelusul in viata sa intrauterina, este ligaturat si sectionat la nastere, iar bontul ombilical trebuie sa cada in a 6-a sau a 7-a zi. Plaga se tamponeaza cu alcool sau cu betadina, pastrandu-se steril zi de zi deoarece poate fi un mediu propice de intrare pentru microbi.

Reflexul de apucare poate fi verificat foarte usor de catre mama. Gadilati copilul usor la talpi. Nou-nascutul trebuie sa-si flecteze degetele picioruselor. Gadilati-l apoi in palma. Daca bebe este sanatos va va strange degetul.

Pentru a verifica daca copilul dumneavoastra nu a suferit cerebral in timpul nasterii, procedati astfel: Puneti copilul pe un scutec si trageti brusc in ambele parti de marginile scutecului pe care este asezat copilul. Simtind miscarea, copilul trebuie sa departeze bratele de torace si sa deschida pumnii, iar apoi sa flecteze din nou bratele pe torace si sa inchida pumnii. Acesta se numeste reflexul Moro.


Citeşte mai multe despre: copilul,   prima luna,   bebe,   nou-nascut,   sugari,   auzul nou-nascutului,   regurgitatii
 
Alte articole din BEBE 0- 1 AN
Cum si cand cantarim bebelusul?

Cum si cand cantarim bebelusul?

 “Oare bebe a mancat suficient?” sau “Bebe a luat destul in greutate?” Nimic anormal in aceste doua intrebari, da ...

Alimente interzise lui bebe in primul an de viata

Alimente interzise lui bebe in primul an de viata

Iata o lista cu cateva alimente de care ar trebui sa-l feresti pe bebe pana ce implineste un anisor. Unele ii pot provoca alergii, altele botuli ...

Prima baie a bebelusului

Prima baie a bebelusului

Primele zile acasa cu puiutul le fac pe proaspetele mamici, care si asa sunt destul de fragile dupa nastere, sa se simta neputincioase. Bebe e atat de ...

Primul an de viata al copilului. Lucruri marunte sau adevarate probleme?

Primul an de viata al copilului. Lucruri marunte sau adevarate probleme?

Este absolut normal sa supravegheati cu multa atentie sanatatea copilului dar si dispozitia acestuia in primul an de viata. Foarte multe situatii insa ...

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza

COMENTARIUL TAU

381E9
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.