Cele mai frecvente intrebari pe care le pun mamele in primele luni de viata ale copilului.

4048 afisari | 16 Iunie 2009
Iris
 
Cele mai frecvente intrebari pe care le pun mamele in primele luni de viata ale copilului. 1
Bucuria de a da nastere unui copil este unica. Dar bucuria mai este umbrita din cand in cand de multe intrebari si temeri. Iata cateva dintre acelea pe care mamicile le pun cel mai frecvent: Am impresia ca ii este tot timpul foame. Cauta mereu sanul si nu stiu daca se satura. Ce sa fac?

 

 

Puneti copilul la san. Alaptatil ori de cate ori plange, la cerere. Este o lege a primei luni de viata a bebelusului. Atentie insa, pauzele intre doua alaptari trebuie sa fie de minim 2 ore. Alaptati- l si noaptea daca copilul cere. Sa nu credeti ca bebelusul poate fi pacalit cu putin ceai. Va adormi pentru cateva minute dar se va trezi curand si dorinta lui pentru supt se va repeta. Pe masura ce trece timpul, cantitatea de lapte supt la o masa creste si atunci este posibil sa dispara mesele de noapte. Daca bebelusul plange noaptea si refuza sanul trebuie sa luati urgent legatura cu medicul pediatru. Poate ca nu mai aveti suficient lapte. Daca plange dupa ce a supt este posibil sa nu se sature. Incercati oricum sa-l alaptati cat mai mult si nu va “repeziti” la primul plans al copilului la laptele praf. Copilul mai plange si din alte motive.

Bebe nu regurgiteaza aerul inghitit in timpul suptului.

Fiecarui copil, acest fenomen ii este propriu. Pentru majoritatea bebelusilor, dupa alaptare, o simpla ridicare in pozitie verticala, rezolva problema, in timp ce pentru altii procedura este mult mai laborioasa. Incercati sa-l asezati pe burta sau intr-o parte, mangaiati-l usor pe spate sau puneti-l pe o parte cu capul usor ridicat pe o perna. Problema se mai poate rezolva si daca tinem copilul in pozitia “avionului”.

Trebuie sa-i fac gimnastica in fiecare zi?

Mamele trebuie sa nu uite un lucru. Orice apropiere fizica pe care copilul o are cu mama in conditii de liniste ii face o placere deosebita si ii ofera sentimentul de siguranta. Faceti-i gimnastica jucandu-va cu el. Miscati-i piciorusele ca si cum ar mege pe bicicleta, ridicati-i manutele cu miscari blande si nu uitati ca in tot acest timp sa-i vorbiti pe un ton dragastos, surazand. Cine stie poate tocmai dumneavoastra sunteti primul antrenor al unui campion mondial?

Pana cand se sterilizeaza biberoanele?

Atata vreme cat biberoanele sunt folosite pentru hrana sugarului, ele trebuie sterilizate obligatoriu. Laptele atrage foarte mult microbii si deci trebuie sa fim foarte rigurosi in ce priveste masa bebelusului.

In ce pozitie trebuie sa culc sugarul?

Nu lasati copilu sa doarma numai pe spate sau numai pe o parte. Trebuie sa-l culcati cand pe o parte cand pe cealalta. Pe burtica puteti sa-l culcati cu conditia sa-l supravegheati, altfel exista pericolul de sufocare. Ca sa va fie mai usor puteti sa-l intoarceti la fiecare alaptat pe una din parti. In felul acesta se va rotunji si capul copilului foarte frumos.

Cand sa-l cantaresc pe bebe?

Cantarirea bebelusului inainte si dupa alaptare, doar pentru a sti care este ratia pe care si-a stabilit-o bebe, este inutila si nu face altceva decat sa o aduca pe mama in fata unei depresii. Mai mult de atat copilul nu mananca aceeasi cantitate de lapte la fiecare masa si deci aprecierea nu e tocmai corecta. Cantariti-l inainte si dupa fiecare masa doar daca plange dupa alptat si aveti impresia ca nu se satura. In mod obisnuit copuilul trebuie cantarit saptamanal in primele luni de viata. Mai tarziu o data pe luna.

Bebe ma recunoaste pe mine, mama lui?

Momentul care-l apropie cel mai mult pe bebe de mama este momentul cand aceasta il alapteaza. Bebe o priveste “fix” pe mama. Sunt aceste cateva clipe in care copilul si mama sunt o singura fiinta si apropierea in aceste clipe este miraculoasa si de neegalat. Daca bebe este nemultumit, este suficient ca mama sa-i vorbeasca, sa-l alinte iar el sa o asculte si sa devina brusc linistit. Mama este singura fiinta din lume care-i poate intelege toate nevoile, suferintele inca de foarte devreme. Surasul lui bebe, semnele recunoasterii mamei sale nu vor intarzia sa apara.

 


Citeşte mai multe despre: primul an de viata al copilului,   sugar,   bebelus,   mame
 
Alte articole din BEBE 0- 1 AN
Cum si cand cantarim bebelusul?

Cum si cand cantarim bebelusul?

 “Oare bebe a mancat suficient?” sau “Bebe a luat destul in greutate?” Nimic anormal in aceste doua intrebari, da ...

Alimente interzise lui bebe in primul an de viata

Alimente interzise lui bebe in primul an de viata

Iata o lista cu cateva alimente de care ar trebui sa-l feresti pe bebe pana ce implineste un anisor. Unele ii pot provoca alergii, altele botuli ...

Prima baie a bebelusului

Prima baie a bebelusului

Primele zile acasa cu puiutul le fac pe proaspetele mamici, care si asa sunt destul de fragile dupa nastere, sa se simta neputincioase. Bebe e atat de ...

Primul an de viata al copilului. Lucruri marunte sau adevarate probleme?

Primul an de viata al copilului. Lucruri marunte sau adevarate probleme?

Este absolut normal sa supravegheati cu multa atentie sanatatea copilului dar si dispozitia acestuia in primul an de viata. Foarte multe situatii insa ...

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza

COMENTARIUL TAU

35AE4
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.