Postul Pastelui – drumul spre sarbatoarea Invierii Domnului

6190 afisari | 19 Feb 2010
Mihaela
 
Postul Pastelui – drumul spre sarbatoarea Invierii Domnului 1
  • Postul Pastelui 1
Postul Pastelui este cel mai lung, mai vechi dar si mai aspru post dintre posturile Bisericii Ortodoxe. Este un drum lung, cu rugaciune si pocainta greu de strabatut. Un drum care duce la Sfanta sarbatoare a Invierii Domnului. Poate tocmai de aceea, oamenii numesc Postul Pastelui si Postul Mare. Ne aminteste de postul de 40 de zile al Mantuitorului in pustie, inainte sa iasa in lume si sa propavaduiasca Evanghelia.

Post, inseamna nu numai infranarea de la poftele trupesti ci si infranarea mintii de la ganduri rele, de la vorbe si ganduri urate.

In Postul Pastelui nu ai voie sa mananci: branza, carne, oua, lapte, peste (fac exceptie Ziua de Florii si Ziua Bunei Vestiri cand este dezlegare la peste). Au dezlegari si persoanele bolnave sau batranii care nu se pot hrani decat cu anumite alimente.

Postul face un imens bine sufletului, pentru ca menirea noastra pe acest pamant este sa ne mantuim sufletele. Dar postul face mult bine si trupului, curatandu-l de toxinele pe care le acumulam zi de zi in organism.

In post, mai cu seama, trebuie sa facem numai fapte bune. Sf.Apostol Iacob spunea:” Credinta fara fapte este moarta.”

Cand tinem post, trebuie sa facem si milostenie. Din „bucatica” noastra trebuie sa dam si altora, care poate sunt mai nevoiasi ca noi.

Srbatoarea Invierii Domnului, este o sarbatoare a curateniei, a puritatii, a inceputului de primavara. Inainte de paste se ingrijesc casele, gradinile, curtile, mai mult parca decat oricand. Casa se imbraca in straie de sarbatoare asteptand praznicul Invierii Mantuitorului.

Atunci cand postim trebuie sa fim veseli si sa avem o stare buna. Sa nu fim tristi cu fetele schimonosite. In Evanghelie se spune: „Cand postiti nu fiti tristi ca fatarnicii...”. Trebuie sa fim smeriti si nu sa facem din faptul ca postim un motiv de mandrie. Si trebuie sa ne rugam mult si sa mergem la biserica la slujbe.. Postul fara rugaciune isi pierde mult din valoare.

Inaine de a ne indrepta spre scaunul marturisirii este obligatoriu sa ne impacam cu cei cu care ne-am certat. Trebuie sa ne iubim aproapele, sa ajutam bolnavii si saracii si sa fim mai intelegatori!

Postul Pastelui trebuie sa se incheie pentru fiecare crestin, cu marturisirea pacatelor la duhovnic si daca are dezlegare, cu impartasanie. Asa omul se apropie de Dumnezeu si simte pe deplin sarbatoarea Invierii Mantuitorului. Lumina Invierii trebuie sa intre in casele tuturor crestinilor!

 

 
Alte articole din SARBATORI
Inaltarea Domnului, prilej de mare praznuire a lumii bisericesti. Rugaciune care se citeste In ziua Inaltarii Domnului

Inaltarea Domnului, prilej de mare praznuire a lumii bisericesti. Rugaciune care se citeste In ziua Inaltarii Domnului

Printre cele 12 mari Praznice Imparatesti ale Bisericii ortodoxe se afla si Inaltarea la cer cu trupul a Fiului lui Dumnezeu. La 40 de zile de ...

Invierea Domnului- speranta tuturor crestinilor

Invierea Domnului- speranta tuturor crestinilor

Invierea domnului este cea mai mare sarbatoare a crestinilor. Ea ne arata cat de puternic este Iisus Hristos si cat de puternic este Dumnezeu ...

Floriile(Duminica Floriilor)

Floriile(Duminica Floriilor)

In ultima duminica din Sfantul si Marele post al Pastelui se serbeaza Floriile, sarbatoare ce simbolizeaza intrarea triumfala a Domnului in Ie ...

Postul Pastelui- Postul Sufletului

Postul Pastelui- Postul Sufletului

Postul Pastelui nu este o pedeapsa a lui Dumnezeu pentru noi, postul este un prilej de bucurie, de liniste, de fericire. In per ...

COMENTARII:
  • 1. Ioana Constantinescu pe 17 Martie 2011 12:28

    Si eu tin postul Pastelui insa m-am simtit aproape de Dumnezeu abia ieri cand am fost la biserica la Sfantul Maslu. Nu e greu sa postim din punct de vedere al alimentatiei, greu este sa facem fapte bune in post, sa citim rugaciuni, sa mergem la slujbele postului Mare care se tin in biserici. As vrea sa pot sa fiu mai buna in acest post, sau incepand cu el, as vrea sa fac mai multa milostenie, sa ma rog mai mult, sa citesc o data in zi Paraclisul Maicii Domnului...dar uite ca ma iau cu lucrurile lumesti si fac atat de putine din cate imi propun. Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa ne propiem de El. Doamne ajuta! Si post usor si curat va doresc!

  • 2. Violeta pe 11 Martie 2011 23:14

    Sunt cateva zile de cand a inceput Postul Pastelui...Tin post, insa parca nu reusesc mai mult de atat, cum ar fi de exemplu sa citesc o rugaciune...si ma gandesc ca degeaba postesc daca nu ma rog. Postul fara rugaciune e putin, prea putin. Si ma supar pe la serviciu, ca oamenii sunt asa cum sunt in zilele noastre si parca rautatea a devenit o virtute, mai clevetesc(mare pacat) si uite asa in loc sa ma apropii de cele sfinte, ma indepartez. Dar si maine e o zi...

COMENTARIUL TAU

5CAC8
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.