INVATATURI SI ORANDUIRI BISERICESTI
Ce semnificatie au cele zece porunci Dumnezeiesti? Cum le respectam?
In momentele cele mai grele pentru poporul iudeu, Dumnezeu i-a dat lui Moise cele Zece Porunci sau Decalogul scrise pe doua table de piatra. Primirea Tablelor Legii s-a facut pe Muntele Sinai, unde Moise a adunat tot poporul. Dupa acestea ar trebui sa-si traiasca viata fiecare om, pentru ca doar asa, respectand omul poruncile Domnului va afla pacea, odihna si bucuria adevarata.Cum interpretam cele zece porunci Dumnezeiesti?
Prima porunca
Eu sunt Domnul Dumnezeul tau; sa nu ai alti Dumnezei afara de Mine. Aceasta porunca face referire la faptul ca, datoria crestinului este sa se inchine citeste mai mult...
Cum se tine Postul Pastelui?
Postul Pastelui care se mai numeste si Marele Post sau postul patruzecimii, a fost randuit pentru curatirea sufletelor noastre, pentru rugaciune, milostenie si mila fata de aproapele nostru, pentru spovedania pacatelor la duhovnic si pentru impartasirea cu Sfintele Taine. Mantuitorul insusi a postit patruzeci de zile si patruzeci de nopti.Postul dureaza sase saptamani in care nu se mananca carne, oua, branza, peste, vin si untdelemn. Postul alimentar se tine astfel: Se vor manca doar bucate fara ulei cu exceptia zilelor de Sambata si Duminica, in ziua de 24 Februarie Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, in ziua de 9 Martie citeste mai mult...
Postul Craciunului
An de an, pe data de 15 decembrie intram in Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului. Este postul care dureaza 40 de zile pana pe 24 decembrie si este primul din anul bisericesc. Postul inseamna infranare de la orice produs de origine animala, nu se mananca in post nici oua nici peste, se mananca doar legume, soia, cereale si fructe.Cu o seara inainte de inceperea postului, este Lasatul Secului, adica ultima zi in care crestinii mai pot manca mancaruri “de dulce”. Pe vremuri, in aceasta zi se faceau mari petreceri in familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prajituri citeste mai mult...
Cele 10 porunci dumnezeiesti
Pentru ca Bunul Dumnezeu sa ne ajute si sa ne pazeasca de toate necazurile, noi trebuie sa-i implinim poruncile si sa traim in pace si intelegere. Iata care sunt cele 10 porunci Dumezeiesti pe care trebuie sa le urmam ceas de ceas:Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, sa nu ai alti Dumnezei afara de Mine.
Sa nu-ti faci chip cioplit si nici vreo asemanare a celor ce sunt in cer sus, sau pe pamant jos, sau in apa sau pe pamant, sa nu te inchini lor si nici sa le slujesti.
Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert.
Adu-ti aminte de ziua Domnului pe citeste mai mult...
Cele 9 porunci bisericesti
Iata care sunt poruncile Sfintei Biserici ortodoxe, pe care fiecare crestin este dator sa le cunoasca si sa le pazeasca:1. Sa ne rugam lui Dumnezeu cu umilinta si sa mergem la Sfintele Slujbe ale Bisericii in toate Duminicile si sarbatorile legale.
2. Sa pazim cele patru posturi de peste an, adica: Postul Nasterii Domnului(Postul Craciunului), Postul Pastelui(Postul Mare), Postul Sfintilor Apostoli si Postul Adormirii Maicii Domnului. De asemenea sa postim in fiecare Miercuri si Vineri de peste an.
3. Sa respectam fetele bisericesti ca pe niste slujitori ai lui Dumnezeu si ai mantuirii noastre.
4. Sa ne marturisim pacatele la duhovnic in citeste mai mult...
Care sunt zilele in care nu se fac nunti?
Nunta este un moment de bucurie, foarte important si unic in viata noastra. De aceea, trebuie sa ne alegem cu grija locul dar si data nuntii noastre. Sfantul Simeon al tesalonicului spune:”Nu se cuvine sa facem nunta oricand, caci acest lucru este trupesc si aducator de veselie trupeasca.
Nu poate cineva sa se ingrijeasca de ale trupului si-n acelasi timp sa si posteasca; dupa cum nimeni nu poate sa aiba si ganduri lumesti si sa planga totodata si pentru suflet.”
Canonul 69 al Sfintilor Apostoli, canonul 25 al Sinodului din Laodiceea, precum si Sfintii parinti, interzic nunta in zilele si posturile citeste mai mult...
Cand trebuie sa ne spovedim si cum ne alegem duhovnicul
Este bine, ca orice crestin sa se spovedeasca ori de cate ori simte nevoia si cat mai des cu putinta. Spovedania se leaga mai ales de posturile de peste an. Biserica porunceste crestinilor, ca in aceste perioade , sa mearga la duhovnic si sa-si marturiseasca pacatele. Deci, timpul cel mai bun pentru spovedanie este in perioada celor patru posturi din an. Tot atunci, crestinul spovedit, poate primi si sfanta Impartasanie daca ii este permis de la duhovnic. Duhovnicul nu poate fi schimbat, asa oricand, ci numai cu un motiv bine intemeiat. Locul unde se savarseste spovedania este Biserica, acasa spovedindu-se citeste mai mult...Pacatele si cum se impart ele
Ce este pacatul? Pacatul este calcarea legii lui Dumnezeu, cu gandul, cu fapta cu cuvantul, cu stiinta sau din nestiinta. Pentru a ne putea feri de pacate, trebuie in primul rand sa le cunoastem, sa stim care sunt, iar mai apoi sa incercam sa evitam sa cadem in pacat.Si totusi daca s-a intamplat sa pacatuim, trebuie sa alergam cat mai repede la duhovnic pentru a ne spovedi si a marturisi pacatele.
Dar care sunt pacatele si cum se impart ele:
Cele 7 pacate de moarte
Mandria
Zgarcenia
Desfranarea
Lacomia
Mania
Zavista si Lenea
Neingrijirea sufletului
Pacate strigatoare la Cer
Uciderea savarsita cu voie.
Sodomiea(impreunarea oamenilor impotriva firii).
Asuprirea saracilor, a vaduvelor sau citeste mai mult...
- Top citiri
- Top recomandari
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.