Saptamana Patimilor (Saptamana Mare)

9359 afisari | 10 Martie 2010
Mihaela
 
Saptamana Patimilor (Saptamana Mare) 1
  • Saptamana Patimilor(Saptamana Mare) 1
Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare este o saptamana in care trebuie sa priveghem si sa compatimim impreuna cu Domnul nostru Iisus Hristos. In fiecare zi, bisericile tin slujbe numite denii, iar credinciosii sunt indemnati la curatenie si milostenie pentru patimile lui Iisus. De luni si pana vineri, cand a fost rastignirea in fiecare zi se rostesc rugaciuni, se citeste o anumita Evanghelie si se reiau ultimile zile ale vietii pamantesti a lui Iisus.  

Luni

 

La denia de luni este pomenit Iosif cel prea frumos- un patriarh din Vechiul Testament. Ca si Iisus, Iosif a fost si el vandut de fratii sai pe 30 de arginti. Iosif a fost aruncat intr-o groapa de unde a iesit apoi viu. El a ajuns sa stapaneasca Egiptul, salvand poporul de la foamete, ca mai apoi sa-i si ierte pe toti cei ce i-au gresit. Iosif este privit ca o preinchipuire a Domnului Iisus Hristos. Tot in seara de luni a Saptamanii Patimilor se citeste si parabola smochinului neroditor, cel care s-a uscat in urma blestemului lui Iisus. Smochinul reprezinta de fapt Legea cea veche secatuita. Dumnezeu cere de acum inainte roade Legii celei noi, a harului si adevarului venit prin Iisus Hristos(Ioan 1,17), caruia insa, mai marii sinagogi, ii hotarasc pieirea chiar in aceasta zi.

 

Marti

 

In seara de marti se amintesc predicile prin care a fost prevestita de catre Iisus Hristos, distrugerea templului din Ierusalim. Tot in aceasta seara sunt citite si parabola talantilor si parabola celor 10 fecioare. „Iata, Mirele vine la miezul noptii si fericita este sluga pe care o va afla priveghind, iar nevrednic este acela pe care-l va afla lenevindu-se...”

 

Miercuri

 

Denia de miercuri seara aminteste de Iuda, apostolul care in aceasta zi se gandeste sa-l tradeze pe Invatator si de Maria, femeia care din desfranata a devenit marturisitoare si care cu lacrimile ei pline de cainta ii spala picioarele lui Iisus si il unge cu mir.

In seara de miercuri, ca si in Vinerea Mare credinciosii obisnuiesc sa tina post negru pana seara.

 

Joi

 

Joia Mare este randuita deniei celor 12 evanghelii. Suntem aproape de momentul crucificarii. Iisus le spala picioarele ucenicilor sai, dupa care ii cheama apoi la Cina cea de Taina pentru a sarbatori impreuna Pastele evreiesc, care inseamna iesirea evreilor din robia egipteana. Frange painea si instituie sfanta Taina a Euharistiei, adica a Impartasaniei:”Luati, mancati, acesta este trupul Meu, care se frange pentru voi. Beti dintru acesta toti, ca acesta este sangele Meu, la Legii celei Noi, care pentru multi se varsa, spre iertarea pacatelor”.(Matei26, 26-28). Iisus iese apoi si se roaga tatalui in gradina Ghetsemani si primeste sarutul lui Iuda tradatorul.

Cei care au postit, se pot spovedi si impartasi. Joia mare este dedicata in special acestui lucru, deoarece este ziua Cinei celei de Taina. Incepand cu seara de joi, in biserici nu se mai trag clopotele ci se bate numai toaca.

In Joia Mare gospodinele vopsesc ouale in rosu, urmand ca sambata sa coaca pasca si cozonacul.

 

Vineri

 

In Vinerea Mare, ne aducem aminte de judecata lui Iisus, de badjocorirea, schingiuirea, rastignirea, moartea si ingroparea lui Iisus Hristos.

Guvernatorul roman Pilat din Pont, incearca sa-l salveze pe Iisus, multimea fiind pusa sa aleaga intre talharul Barabas si Hristos. Multimea insa cere eliberarea talharului. Astfel ca Iisus este rastignit si isi da duhul pe cruce. Seara li se da voie dreptilor Iosif si Nicodim sa-l ingroape dupa randuiala. Mormantul este pus sub paza.

Seara se canta in toate bisericile denia Prohodului, adica slujba inmormantarii Domnului.

In acesta zi credinciosii trec pe sub Sfanta Masa care semnifica mormantul lui Iisus.

 

Sambata

 

Este o zi de aducere aminte, ziua in care trupul Domnului s-a odihnit in mormant. Credinciosii se pregatesc pentru marea veghe cand in toate bisericile la ora 12 noaptea preotul vesteste Invierea si imparte lumina. In aceasta noapte se tine slujba Sfintelor Pasti, sfintindu-se pasca, ouale rosii si alte bucate. Tristetea se schimba in bucurie. Se imparte credinciosilor Sfintele Pasti(paine stropita cu vin) pe care credinciosii o mananca dimineata, la intoarcerea acasa de la biserica cu lumanari aprinse.

 


 
Alte articole din SARBATORI
Inaltarea Domnului, prilej de mare praznuire a lumii bisericesti. Rugaciune care se citeste In ziua Inaltarii Domnului

Inaltarea Domnului, prilej de mare praznuire a lumii bisericesti. Rugaciune care se citeste In ziua Inaltarii Domnului

Printre cele 12 mari Praznice Imparatesti ale Bisericii ortodoxe se afla si Inaltarea la cer cu trupul a Fiului lui Dumnezeu. La 40 de zile de ...

Invierea Domnului- speranta tuturor crestinilor

Invierea Domnului- speranta tuturor crestinilor

Invierea domnului este cea mai mare sarbatoare a crestinilor. Ea ne arata cat de puternic este Iisus Hristos si cat de puternic este Dumnezeu ...

Floriile(Duminica Floriilor)

Floriile(Duminica Floriilor)

In ultima duminica din Sfantul si Marele post al Pastelui se serbeaza Floriile, sarbatoare ce simbolizeaza intrarea triumfala a Domnului in Ie ...

Postul Pastelui- Postul Sufletului

Postul Pastelui- Postul Sufletului

Postul Pastelui nu este o pedeapsa a lui Dumnezeu pentru noi, postul este un prilej de bucurie, de liniste, de fericire. In per ...

COMENTARII:
  • 1. Mihaela N pe 23 Aprilie 2011 23:20

    Sarbatori cu pace si liniste sufleteasca sa aveti alaturi de cei dragi si Paste Fericit la toata lumea!

COMENTARIUL TAU

9C57C
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.