Personalitatea dependenta. Cum o ajutam?

5327 afisari | 24 Mai 2009
Sonya
 
Personalitatea dependenta. Cum o ajutam? 1
  O personalitate dependenta are tot timpul nevoie sa fie sprijinita de ceilalti. Este extrem de sociabila. Ii este greu sa ia decizii singura. Nu suporta singuratatea si nu-i place sa faca lucruri singura.

 

 

Este mereu de acord cu cei din jur pentru a fi pe placul lor. Devine anxioasa atunci cand este criticata sau dezaprobata. Despartirile ii fac foarte mult rau.

De ce ajungem dependenti?

Anumite atitudini educative, anumite evenimente de viata sau chiar comportamentul parintilor ar putea construi o personalitate dependenta. In privinta comportamentului parintilor sunt de subliniat doua aspecte si anume: unul ar fi ca parintii nu sunt destul de convingatori in privinta dragostei si a respectului pe care le-o poarta, nearatandu-le suficient interes si astfel copiii se agata de parinti crezand cu tarie, ca toata existenta lor depinde de ei, iar al doilea aspect ar fi transmiterea ideii(din partea parintilor foarte protectori) ca exista primejdii la tot pasul si ca doar langa ei se poate supravietui...

Sub dependenta se ascunde de cele mai multe ori teama de nereusita si consecintele acesteia.

Dependentii au atat de multa nevoie de cineva langa ei, incat atunci cand sunt parasiti, sau raman singuri, se simt foarte deznadajduiti. Au impresia ca vor ramane pentru totdeauna singuri, lucru care de altfel ii sperie foarte tare. Chiar daca sunt constienti ca persoana care a fost lanaga ei nu a fost potrivita, sau relatia in care au fost nu le-a fost benefica, ei se agata totusi cu disperare, tocmai pentru a nu ramane singuri. Ei cred ca nu vor mai gasi nici macar o persoana la fel "buna" ca cea de care tocmai s-au separat.

Cum sa ne purtam cu ei, cum sa-i ajutam...

Ce sa facem...

Ar trebui ca in primul rand sa le laudam initiativele mai mult decat reusitele.  Sa nu criticam si sa-i ajutam sa banalizeze escurile.

Daca vi se cere sfatul, intrebati-l mai intai cum vede el lucrurile.

Vorbiti-i deschis despre indoielile, despre slabiciunile si despre esecurile voastre si nu ezitati sa-i cereti voi insiva sfatul si ajutorul.

Incercati sa-i explicati ca exista anumite lucruri pe care trebuie sa le faceti singuri dar asta nu inseamna ca il respingeti.

Ce sa nu facem...

Nu luati niciodata decizii in locul lui. Ajutati-l sa le ia singur.

Nu-i sariti in ajutor la primul strigat, pentru a nu-i accentua sentimentul de neputinta.

Nu-l abandonati niciodata total pentru a se descurca singur. E ca si cum l-ati impinge pe marginea prapastiei..

 

 

   

 


Citeşte mai multe despre: personalitate dependenta,   dependenti,   dependenta
 
Alte articole din PSIHOLOGIE
COMENTARII:
 • 1. Ivonne Adams pe 30 Ianuarie 2024 12:14

  Sfat pentru a-ți salva căsnicia și pentru a-ți recupera fostul iubit/iubita, contactează drtrustspelltemple@gmail.com sau WhatsApp +14242983869 pentru Iubire eficientă urgentă. Vrăjiți pentru a vă recupera fostul iubit sau pentru a vă salva căsătoria rapid, iar rezultatul său este garantat 100%.

  Vreau să-i mulțumesc Dr Trust pentru că mi-a adus înapoi fostul soț. Nimeni nu m-ar fi putut face vreodată să cred că articolul pe care urmează să-l scriu va fi de fapt scris într-o zi. Eram cel mai mare sceptic din lume. Nu am crezut niciodată în vrăji magice sau ceva de genul acesta, dar o sursă de încredere (un coleg foarte apropiat) mi-a spus că Trust este o persoană foarte dedicată, talentată și talentată, a fost unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am avut vreodată. Terminat. Viața mea amoroasă era în prăbușire, trecusem prin două divorțuri și eram în pragul unui al treilea. Pur și simplu nu am putut face față unui alt divorț și am vrut să încerc mai mult ca relația noastră să funcționeze, dar soțului meu nu părea să-i pese. și s-a despărțit din nou de mine. Am fost confuz și nu știu ce să fac din nou, mai degrabă ei să ia legătura cu Dr Trust. A făcut o vrajă de dragoste care l-a făcut pe soțul meu să se întoarcă la mine. Acum suntem foarte fericiți de noi înșine. Dr Trust îl face să realizeze cât de mult ne iubim și avem nevoie unul de celălalt. Acest bărbat este pentru REAL și pentru bine, de asemenea, te poate ajuta să-ți repari relația ruptă. Mi-am revenit soțul! A fost ca un miracol! El a vrut brusc să meargă la consiliere matrimonială și ne descurcăm foarte, foarte bine în viața noastră amoroasă. a lua legatura

  E-mail: drtrustspelltemple@gmail.com

  WhatsApp: +14242983869

  Pagina Facebook: https://facebook.com/trustspelltemplez

COMENTARIUL TAU

57FA2
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.