Botezul

5547 afisari | 26 Feb 2010
Mihaela
 
Botezul  1
Botezul este una din cele sapte sfinte taine, pe langa celelalte care sunt: mirungerea, casatoria, maslul, spovedania, impartasania, hirotonia. Prin botez se spala pacatul stramosesc facut de Adam si Eva si deschide usa de intrare in biserica.
 
Botezul incepe prin anumite dezlegari pe care le face preotul in pridvorul bisericii si care au rolul de a alunga duhurile necurate(se leapada de cele necurate atat nasii cat si parintii copilului), dupa care se intra in biserica si se incepe slujba de botez.

Se spune mai intai binecuvantarea, apoi Ectenia mare(care reprezinta rugaciunile prin care preotul care boteaza, se roaga pentru ca Duhul Sfant sa coboare peste apa din cristelnita). Apa din cristelnita in care se boteaza copilul, simbolizeaza apa Iordanului. Preotul sfinteste apoi si untdelemnul pe care l-au adus nasii(untdelemnul bucuriei), pe care parintii il iau acasa si il folosesc la ungerea copilului ori de cate ori acesta are probleme de sanatate.

Scufundarea in apa botezului se face de trei ori: in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Dupa botez, nasul primeste pe cel botezat intr-o panza alba(crasma), care simbolizeaza curatenia si puritatea Imparatiei lui Dumnezeu. Preotul face rugaciunea pentru ungerea cu Sfantul si Marele Mir dupa care face mirungerea. Pecetea Sfantului Duh se pune pe frunte, pe ochi, nas, urechi, gura, piept, maini, picioare si spate, aratand ca Dumnezeu este si unul al trupului si ca trebuie sa avem grija si de trup, insa niciodata trupul nu trebuie sa fie mai presus de suflet. Dupa mirungere(ungerea cu Sfantul Mir), cel ce se boteaza nu mai este fiul trupului, el devine prin botez un fiu al Imparatiei lui Dumnezeu.

Apoi, preotul impreuna cu nasul sau nasa- cel care tine lumanarea de botez, inconjoara de trei ori masa pe care se afla Sfanta Evanghelie dupa care citeste din Epistolia catre romani a Sfantului Apostol Pavel. Aceasta este practic prima slujba a noului credincios.

Urmeaza rugaciunea la spalarea pruncului, cand preotul ia fasa de botez infasurata in busuioc, o uda si spune urmatoarele cuvinte:”Indreptatu-te-ai, luminatu-te-ai, sfintitu-te-ai, spalatu-te-ai, in numele Tatalui, al Fiului, al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor, Amin!” Dupa care ia de un capat al fasei si osteste urmatoarele cuvinte:”Botezatu-te-ai, luminatu-te-ai, miruitu-te-ai, sfintitu-te-ai, spalatu-te-ai, in numele Tatalui, al Fiului, al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor, Amin!”

Apoi se face rugaciunea pentru tunderea parului, cel botezat fiind tuns in semnul sfintei treimi, ceea ce simbolizeaza intrarea trupeasca in in Biserica.

Se rosteste apoi o rugaciune pentru cel botezat, parinti, nasi si invitati.

Si la sfarsit, foarte important, impartasania si imbisericirea celui botezat: baietii sunt inchinati in Sfantul Altar, iar fetele la icoanele de la catapeteasma.

Acum cel botezat, poate primi toate celelalte Sfinte Taine ale Bisericii.

 


Cite┼čte mai multe despre: botezul,   botezul ortodox,   sapte sfinte taine,   botezat,   apa botezului,   boteaza
 
Alte articole din SFINTELE TAINE
Cele sapte sfinte taine randuite de Mantuitorul in Biserica Sa.

Cele sapte sfinte taine randuite de Mantuitorul in Biserica Sa.

Bucurati-va si va veseliti, ca plata voastra este in ceruri; ca asa au prigonit si pe prooroci mai inainte de voi. Cele sapte sfinte taine pe ...

Despre Sfantul Maslu

Despre Sfantul Maslu

Sfantul Maslu este una din cele sapte taine ale Bisericii Ortodoxe, prin care crestinul dobandeste sanatatea trupeasca si sufleteasca. Aceasta ...

COMENTARII:
  • 1. vera pe 13 Aprilie 2012 14:49

    de stiut

COMENTARIUL TAU

53E99
0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Trimite

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


Folositi produse bio ?
Voteaza
Termeni si Conditii | 2010 Femeilor.ro. Toate drepturile rezervate.